Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Водачът на листата на „Има такъв народ“ в 26 МИР Андрей Михайлов в Ботевград: Гласувайте за това, което е истина

На предизборна среща в Ботевград, кандидати за депутати от партия Има такъв народ“ запознаха хората с идеите на партията и обсъдиха актуалната политическа ситуация в страната. Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, кандидатът за народен представител от Ботевград Георги Иванов и водачът на листата в София област Андрей Михайлов разговаряха с жителите на Ботевград, запознаха се с техните проблими и обсъдиха възможните политики за тяхното решаване.

Андрей Михайлов застана пред камерата на Botevgrad.NEWS, за да отговори на едни от най-важните въпроси преди предстоящия парламентарен вот:

„Има такъв народ“ даде заявка миналата година, че ще се бори с корупцията. Какви стъпки предприе партията в тази посока по време на управлението на коалиционното правителство?

Нашите доскорошни партньори превърнаха борбата с корупцията в свое знаме. Всъщност, нищо формално не успяха да направят. Единствено аз и моите колеги, които бяхме в Народното събрание, направихме предложения за законопроекта, които превърнаха един законопроект с тежки правни дефицити в работещ. Дори го гласувахме в комисията по конституционни и правни въпроси. И въпреки всичко, получихме обвения за това, че си позволихме да редактираме един юридически недоправен законопроект. На практика ние го направихме работещ, но не срещнахме отсреща нищо. Ето това е много важно да се знае от всички, когато направихме този законопроект срещнахме отсреща стена, студена стена. Всъщност, искаме да направим само промени, които да направят този законопроект работещ, ето това, всъщност, е важното в случая.

Защо, според вас, Иван Гешев е несменяем?

Българската конституция направена така, че главният прокурор изключително трудно се сменя. И само забележете, че в сегашната кампания никой не говори за съдебна реформа. Защо? Нали това беше знамето на всички останали? Изведнъж тази тема изчезна, заглъхна. Нямам отговор на този въпрос. А всъщност, без работеща съдебна система, държава няма. Съдебната власт е фундамента на държавата, но при нас съдебната власт, за съжаление, има толкова много проблеми, а никой дори не обелва и дума за това.

За или против сте въвеждането на мандатност на кметовете?

Мандатност и сега има. Ако един кмет много пъти повтаря своя мандат, той вече не може да допринесе за своя град достатъчно. Наблюдаваме това не само в София-област, наблюдаваме го и в град София. Когато един кмет е дълги години такъв, той, на практика, вече се „изхабява“ и няма какво да даде на града си и на гражданите си. Винаги сме били за тази мандатност и нека да кажем така: дългото повторение на мандатите, ако щете на кмет, дори и на училищни директори, дългото повторение на един мандат води до там, че човек влиза в един коловоз, което много трудно може да промени, а на нас ни трябват хора, които да искат да променят нещо.

Вашето виждане за референдума за президентска република?

Това беше нещо, което ние предложихме. И да, обикаляме из страната, из София-област и виждам, че хората, всъщност, се замислят и голяма част от тях приемат това. Защо? Защото парламентарната република, която имаме в момента, има своите недостатъци. Нека да попитаме хората! Нека не предопределяме какво искат: президентска, полупрезидентска или републиканска форма на държавно управление. Нека хората да кажат какво, всъщност, искат и един страх, който всички имат в полупрезидентската или президентска форма на управление, че тя била концентрация на власт в един човек. Не е така, защото всъщност тогава парламентарният контрол не изчезва. Парламентът запазва възможността си да контролира Правителството, макар и министър-председателят да се определя от президента, но всичко е в ръцете на хората.

Вие сте водач за София-област. Вероятно вече сте се запознали подробно с проблемите на жителите – те са във ВиК сектора, пътната инфраструктура. Как смятате, че тези проблеми могат да бъдат решени и какви са вашите предизборни ангажименти?

Това, което сме видели аз и моите колеги в София-област, в Ботевград, действително, състоянието на пътната инфраструктура не е добро. Инвестициите в пътна инфраструктура са инвестиции за гражданите. Те ги ползват. Всички ние шофираме и имаме прекрасни експерти по регионално развитие, които могат да предложат работещи мерки – рехабилитация на пътища, изграждане на нови. Та само вижте какъв проблем се получи с агенция „Пътна инфраструктура“ и с парите за текущ ремонт и поддръжка. И какво стане накрая? Парите отново бяха отпуснати, а пък „Има такъв народ“ бяха изкарани виновни. Ако не си поддържа тази пътна инфраструктура, на какво ще заприлича тя? Идва зимен сезон, в София-област снеговалежи. Трудно е. Затова трябва да се поддържа пътната инфраструктура. „Има такъв народ“ винаги сме искали, не само да се акцентира на пътната поддръжка, това е просто задължително, трябва да се изгради нова инфраструктура. Говорим за автомагистрала „Хемус“ от десетилетия. Тя се стои още преди аз да съм роден и не е довършена. Нека да довършим това и защо всички хора казват „в България няма държава“. Държава може да има, ако не позволяваме да има перманентни кражби, ако държим на това да се изгради инфраструктура тогава и хората ще искат да си останат в нашата държава, не да мечтаят да отидат другаде, където, да ви кажа честно, може би е по-хубава инфраструктурата, но проблеми има достатъчно. Затова нека си останем тук!

Всекидневно хора от Ботевград и от общината пътуват до София и обратно. И тези задръствания, които се образуват, поради тапите около тунелите. Бихте ли се ангажирали с едно обещание да съдействате за в бъдеще, ако участвате в управлението, тези тапи да бъдат предотвратени?

Категорично участието в управлението ще означава, че ще се акцентира на ремонта на тунелните съоръжения. Те от години са в ремонт. Рехабилитира се една тръба, след това друга, отново в едната посока. Всичко това забавя изключително много. Ботевград е съвсем близо до София, а времето, което ни отнема да отидем до София или да се приберем от София до тук е много, затова ремонта на съоръженията и ключов. Въпросът е, че много от другите участници в изборите говорят, обещават, а в нашите ръце беше Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Ако в следващото управление имаме възможност да правим всичко това: да строим, да рехабилитираме, резултата ще се получи.

И вашият апел към избирателите от София-област?

Обръщам се към всички Ви – отидете да гласувате! Вие ще видите резултата от своя избор. Не си мислете, че ако не отидете това ще бъде поражение за политиците. Не, това ще бъде поражение за всички, затова отидете и гласувайте. И гласувайте за това, което е истина. Не гласувайте за надутата инфлацията, за лъжата. Гласувайте за това, което е истина. Когато кажат истината в очите на някого, той често пъти Ви се сърди, но гласувайте за онзи, който Ви казва истината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *