Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Дадоха старт на проект „Отговорен туризъм“ в село Скравена в подкрепа на манастир „Св. Николай“

На 31.03.2023 г. в с. Скравена, Община Ботевград, Конна база „Здравец“ с управител Здравко Лесичков и Туристическа кооперация „ БТС Аемон“ стартираха проекта си за „Отговорен туризъм“ в региона, насочен в подкрепа на манастир „Св. Николай“.

Участваха петдесет деца, ученици в начален етап от София, като програмата включваше теоретичен модул: културно – образователен, практически модул и организирано свободно време. Подрастващите ентусиазирано се включиха в дискусия, последвала беседата за християнските ценности, а в практическата част дадоха воля на своята креативност, като изработиха различни творчески изделия, за които материалите бяха подготвени предварително. Останалата част от деня беше запълнена с различни подвижни игри  и забавления на открито.

Резултати:

1. Децата видимо се насладиха на прекрасен ден, изпълнен с настроение, положителни емоции и трайни спомени.

2. Когато се приберат вкъщи, се очертава дълъг, обстоен и емоционален разказ за прекрасното място, на което са били, показват и подаряват сувенири. Естествено, след като е било толкова вълнуващо, искат отново да го посетят, за да го покажат на най- близките си хора- родителите.

3. Така следващия уикенд потенциално едно дете довежда още четири човека…

Можем и трябва да използваме възможностите на отговорния (познат и като „устойчив“) туризъм“ е категоричен Здравко Лесичков, управител на Конна база „Здравец“.

„Да усъвършенстваме качеството на живот на хората, като подобряваме туристическите места за посещение чрез информирано и целенасочено участие на всички заинтересовани страни. Реализира се, като осигуряваме многообразни позитивни изживявания на туристите, чрез по-добро представяне на местните култури и чрез по-смислени връзки с местните хора и организации. Но за нуждите на този тип туризъм трябва да се работи в екип – правителство, хотелиери, туроператори, местни хора, туристи.“

И продължава:

„За нас тази задача не е трудна. Сега започва сезонът, а ние сме познати в туристическия бранш с качеството на продуктите, които предлагаме.

В различните дни приемаме големи групи от по 50, 100 и повече деца, които след престой при нас, в повечето случаи насочваме  към туристически дестинации  в региона: Костницата на Ботевата чета, Часовниковата кула, крепостта Урвич. Тук се явява и ползата за местните хора: на  всяко място се оставят пари- посещават се магазинчета, пазаруват се сувенири, сладоледи и най различни бързооборотни стоки. Това са свежи пари, влезли в населеното място. Отговорният туризъм генерира по-голям икономически ръст и повишава благосъстоянието на хората, приемащи туристи.“

Културният туризъм е на трето място по приходи в света, но за да се случи, е необходимо отговорно поведение на всички участници в процеса „туризъм“ и информирано участие на всички заинтересовани страни.

Очевидно Конна база „Здравец“ с управител Здравко Лесичков и Туристическа кооперация „БТС Аемон“ оценяват като много добри възможностите за културно – исторически туризъм в района.

Като начало техният фокус е манастир „Св. Николай“, към който имат специално отношение. За целта продължават да насочват туристи и организирани мероприятия с деца към манастира, пример, за което е и събитието на 31 март.

Отговорният туризъм има тези механизми да повиши туристическата атрактивност на местните ресурси, с което да подкрепи икономическите интереси на местното население и същевременно да обезпечи високо ниво на задоволеност на посетителите- туристи, предоставяйки им съдържателно и емоционално изживяване.

Преди една година е регистрирано туристическо дружество „БТС Аемон“ с председател на управителния съвет Здравко Лесичков, което да бъде в помощ на желаещите да развиват туризъм във всичките му форми. В дружеството членуват  специалисти и преподаватели с дългогодишен опит в туризма и маркетинга, хора на изкуството, дизайнери.

Правилно използван и направляван, „Отговорният туризъм“ поощрява икономически жителите на конкретната дестинация и благоприятства културно, образователно и емоционално всички нейни посетители- туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *