Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

СК „Сунг-Ри“, ученици от ППМГ и деца от ДГ „Синчец“ откриха Маратон на четенето 2023 в Ботевград

На 3 април в Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“-Ботевград бе началото на кампанията „Маратон на четенето“, в която се включват и Община Ботевград. Инициативата ще се провежда до 23 април, като в нея библиотеката ще проведе редица инициативи.

Ученици от 10 „б“ клас от Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ с класен ръководител Филип Зуберски взеха участие с четене на приказки на децата от двете подготвителни от ДГ „Синчец“ за майчината любов, приятелството и честността. Малчуганите, от своя страна, изпълниха стихотворение и изпълниха „Песен за буквите“. Накрая те получиха по една детска книжка и на всички присъстващи бе връчена грамота за участие в Маратон на четенето 2023.

По-късно, таекуондистите от Таекуондо клуб „Сунг-Ри Ботевград“ се включиха в тазгодишният Маратон на четенето заедно със своите двама треньори – Владимир Далаклиев и Цветолюб Илиев.

Със специалното си гостуване ги удостои кметът на Общината Иван Гавалюгов, който направи призив към младите шампиони с думите:

Намирайте задължително време да четете, а въображението ще ви помогне да се изградите като личности, да имате по-големи шансове за успешна кариера не само в спорта, а и в живота, защото спорта със сигурност ще ви остане една съществена и съпътстваща част от вашия живот, но няма да е изцяло на 100% вашият живот.

Надявам се, че всеки един от вас, повече или по-малко, намира начин и възможност да чете книги или въобще да се информира чрез писмения начин на получаване на информация, макар и на електронна книга.

Пожелавам ви приятно прекарване в тази хубава, осветена и много богата библиотека. Да намирате все повече време да я посещавате, да си взимате книжки, да ги връщате и да прекарвате пълзотворни моменти в нашата хубава библиотека.

Миглена Василева – завеждащ детския отдел на библиотека „Иван Вазов“ разказа на децата относно Маратон на четенето. Инициативата се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“. В хода на Маратона на четенето се насърчава общуването с книги. Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се от четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Библиотеката се включва в Маратон на четенето за 18-ти пореден път.

Откриването с децата от Спортен клуб „Сунг-Ри“ се състоя под мотото „Спортът и книгата – ръка за ръка. Да четем и спортуваме заедно“. Треньорите на клуба започнаха с прочит на приказка „Най-добрия приятел“.

След това малките спортисти направиха верижно четене като прочетоха две поучителни приказки – „Шамарът“ и „На работливия и късметът му работи“.

Накрая всеки един от таекуондистите получи подарък – книгата „Тримата мускетари“ с пожелание всички да бъдат „Един за всички и всички за един“. Таекуондо клуб „Сунг-Ри“ получи грамота за участие в тазгодишният Маратон на четенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *