Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Международният ден на ромите бе отбелязан с Моноспектакъл „Вкусът на живота“ в с. Литаково

Международният ден на ромите бе отбелязан на 8 април в Народно читалище“Светлина 1900″Литаково. Община Ботевград, съвместно с Кметство с. Литаково организираха събитие за почитане на паметта на загиналите роми през Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група. На този ден се решава ромите да имат свое знаме и химн. Цветовете на знамето имат дълбока символика: синьото символизира небето, зеленото – тревата и земята, а червеното колело с 16 спици – посоките, по които поемат ромите и техния живот. За химн е избрана песента „Джелем, джелем“.

Андриан Ангелов – експерт по етнически и регионални въпроси отправи своите пожелания към ромската общност в с. Литаково: „Това е ден, в който трябва да бъдем смирени, да сведем глави и да почетем паметта на загиналите роми в газовите камери на Хитлер през Втората световна война. Днес не е ден за веселби, а за смирение. Пожелавам Ви да бъдете истински и добри хора, защото винаги доброто побеждава злото!“. Приветствие имаше и от кмета на селото – Пешо Младенов: „Аз като кмет искам да Ви поздравя за празника, бъдете здрави и благословени! Също така искам да Ви призова, да живеем задружно, да не се делим на роми и българи, а да работим за благото на нашето село! Честит празник!“.

Поднесена бе грамота за цялостен принос към ромската общност в Община Ботевград на кмета на селото. Учениците от ОУ „Васил Левски“ представиха кратка програма, а след това на сцената на литаковското читалище бе представен моноспектакълът „Вкусът на живота“, заедно с първата ромка, завършила НАТФИЗ – Наталия Цекова. Това е едно представление за 3 сватби, 1 погребение, абитуриентски балове и кръщенета. Много музика, страст и смях. Автор на моноспектакъла е Здрава Каменова.

По повод събитието интервю за Botevgrad.NEWS даде Андриан Ангелов – експерт по рoмските въпроси в Община Ботевград.

Днес е Международният ден на ромите, по този повод ли е спектакълът и за първи път ли се провежда?

– На днешния ден почитаме паметта на загиналите роми по време на ВСВ на холокоста и от няколко години в Община Ботевград се стремим да отбелязваме този ден с културни мероприятия, а пък в близките 2-3 години се създаде една доброволческа инициатива за почистване на места около ромските квартали, където върху част от площта се обособяват детски площадки, разбира се с помощта и съдействието на Общината. Другото върху, което ще акцентирам е , че не за първи път се отбелязва Международния ден с моноспектакъл. Имахме удоволствието Наталия Цекова да ни представи първият моноспектакъл, написан специално за нея „Цигански колела“ през 2016 г. ,сега е за втори път при нас. Надявам се това да се превърне в традиция и да се знае, че на този ден по този начин ще се отбелязва Международният ден на ромите. Още през 2015 г. заедно с общинското ръководство сме решили този ден да се отбелязва така – с някакво културно мероприятие.

А защо избрахте спектакълът да бъде представен в с. Литаково“?
– Миналата година беше в Ботевград, след това решихме да се насочим към петте големи села – Литаково, Новачене, Скравена, Врачеш и Трудовец, защото там има обособени ромски квартали. Изхождайки от това, че когато отбелязвахме 8-ми април в града, присъстваха само хора от Ботевград, а от селата отсъстваха, а идеята е да популяризираме тази инициатива и затова тръгнахме и по селата. Догодина възнамеряваме да направим нещо подобно и в с. Новачене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *