Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Дебютният роман „Възлюбените“ на Боян Йорданов бе представен в Ботевград

За Боян Йорданов „Възлюбените“ е дебют в литературата.
Но затова пък какъв дебют!

Христо Карастоянов, редактор на книгата

На 11 април нашият съгражданин Боян Йорданов гостува на представянето на своя първи роман „Възлюбените“ в Общинската читалищна библиотека „Иван Вазов“. Събитието бе част от програмата на инициативата „Маратон на четенето 2023“, в която Община Ботевград и библиотека „Иван Вазов“ се включват за пореден път.

Според мен ромнът „Възлюбените“ е избухване, избухване на много работа и талант. Когато такова избухване се случи в Ботевград, в един малък град, където живеят малко хора, които се познават помежду си, имат отношения, ние не трябва да подминаваме подобно избухване на талант, не трябва да го омаловажаме, не трябва да го неглижираме, не трябва да го пренебрегваме, напротив. Аз мисля, че ние всички – живеещите в Ботевград трябва да се радваме, да го поздравяваме и да се гордеем с това, че тук в нашия град има такъв автор, има такава книга.„, каза Димитрина Стамболова, която бе представящ на книгата.

Присъстващите на представянето чуха откъси от книгата, прочетени от автора Боян Йорданов и Димитрина Стамболова.

Боян определи жанра на книгата като „трагикомедия с приключенски елемент“. „Възлюбените“ е история за вечния малък човек. Който не обича да „размишлюва“, но инак „всичко разумява“. Който може и да трепери, да се гъне, да се подчинява, но който когато изригне – изригва! „Защо безумният человек е хала голяма!“ Убива, но не от героизъм, а защото е освирепял от страх. И пак от разумен страх вечният малък човек оцелява.

Г-жа Стамболова зададе въпроси към Боян Йорданов от анкетата на проф. Иван Шишманов, на която са отговаряли Иван Вазов и Алеко Константинов. Накрая и гостите зададоха своите въпроси към автора.

Цветя бяха връчени от Община Ботевград, от издателството, както и от библиотека „Иван Вазов“.

Накрая гостите имаха възможност да си вземат книгата заедно с автограф и послание от Боян Йорданов.

Боян Йорданов е роден през 1971 г. в Ботевград. Завършва средното си образование в същия град, а висшето си в ХТМУ – София, специалност Химични технологии със специализация Биотехнологии. След това разработва и защитава докторска дисертация в БАН. Понастоящем работи в сферата на фармацията. По образование е далеч от хуманитарните и в частност филологическите науки, но литературата и изкуствата като цяло са нещо без което не би могъл да осмисли живота си. След добре забравените си младежките литературни опити и дългогодишно четене на добри автори се заражда решението му отново да започне да пише свои текстове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *