Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов откри Великденския събор с призива:“Да бъдем по-смирени и по-разумни“

“Да бъдем по-смирени през следващата година, по-оптимистично настроени и по-разумни!“, бе призивът на кмета на Ботевград, Иван Гавалюгов, при откриването на Великденския събор в Градския парк – съборът на Ботевград. Празникът започна с изпълнения на Мажоретни състави и Младежки духов оркестър към НЧ „Христо Ботев 1884“.

Великденският събор съхранява паметта и носи идентичността на нашия край. Според спомените и преданията на деди и прадеди, народните песни от Ботевградския край и проучванията на проф. Петър Мутафчиев, съборът на Ботевград, е продължение на традицията, чието начало се крие в далечното минало на някогашното село Зелин, влизащо във владенията на Севаст Огнян, през 14 век. Според спомените на старите  ботевградчани точно на мястото на Градския парк на втория ден на Великден  идвали люлки за деца, където срещу една монета или червено яйце, се качвали да се повъртят. Вече пораснали още си спомняли, как това било най-чаканото за тях време. Празничната атмосфера се допълвала от духова музика, емблематична за Ботевград, и от малки павилиончета, продаващи сувенири и украшения. Тези исторически сведения припомниха водещите на празничната програма на събора.

В своето приветствие към жителите и гостите на Ботевград кметът Гавалюгов подчерта, че Великденският събор е най-чаканият празник за ботевградчани, именно заради възродената традиция от 2016 година да се състои именно тук -в Градския парк. „И най-вече защото очакваме скъпи и дългоочаквани гости. Днес може да не е най-слънчевия ден, но вярвам, че на всеки един от нас в душата и в сърцето ни светлина и сме изпълнени с много оптимизъм, добрина, позитивизъм и надежди за по-хубави дни“, заяви Гавалюгов. Кметът отправи благодарност към всички участници във Великденския събор – самодейци, танцьори и певци, за да могат да изпитат гражданите удоволствие от наследените традиции в певческото и народно изкуство. „Вярвам, че тази възродена традиция, вече осма година, ще продължи дълги години напред и ще ни събира именно тук – в прекрасния роден Ботевград“, добави кметът Иван Гавалюгов, като не пропусна да благодари и на организаторите на грандиозното събитие. Накрая градоначалникът пожела здраве, позитивизъм и  вяра в доброто.

В оставащата програма на Великденския събор предстои водосвет за здраве и благополучие, който ще отслужи от НВПР Ловчански митрополит Гавриил. След това следва раздаване на Великденски /30 метров/ козунак от дружество „Орханиец“. Посетителите на събора ще видят и чуят още изпълненията на :

11:30 ч. НЧ „Правда 1905“, с. Новачене

11:45 ч. НЧ „Събуждане 1895“, с. Врачеш

12:20 ч. НЧ „ 19-ти февруари 1906“ с. Скравена

12:40 ч. Иванина Иванова

13:00 ч. Общински духов оркестър – Ботевград

13:30 ч. ПЕТЯ ПАНЕВА

1 коментар на “Кметът Гавалюгов откри Великденския събор с призива:“Да бъдем по-смирени и по-разумни“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *