Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България. Програма на възпоменателното честване в Скравена

Навършват се 147 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 – 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

По този повод представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали в цялата страна.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни в 12 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите като останат на място.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив.

Официално този празник започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.

За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

В родния град на Христо Ботев Калофер с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

На връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Годишнината ще бъде отбелязана с редица мероприятия и в село Скравена.
Програмата започва в 16:30 часа с „Исторически четения – Скравена“ 2023. Гост в библиотеката към НЧ „19-ти февруари 1906“ ще бъде Николай Иванов – писател и изследовател, който ще представи детайли около проучванията си, свързани със смъртта и гроба на Христо Ботев.

В 18:30 часа на пл. „Христо Ботев“ започва музикално – поетичната композиция „И подвигът остава в песента“. В нея участие ще вземат лауреатите от Общинския конкурс за рецитал на Ботево стихотворение, Красимира Дуковска, Николай Найденов, Десислава Младенска и Певческа група към НЧ „19-ти февруари 1906“.

В 19:30 часа гостите ще се насладят на изпълненията на духови оркестри и мажоретни състави към НЧ „Христо Ботев 1884“ – гр. Ботевград.

В 20:30 часа в църква „Св. Св. Козма и Дамян“ ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Кулминацията на честванията ще бъде в 21:00 часа на пл. „Христо Ботев“, където ще се проведе тържествена заря – проверка с участието на 10-ти механизиран батальон към Сухопътните войски на Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *