Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Скравена: 147 години е жив подвигът на Христо Ботев и неговата чета (СНИМКИ)

Tържествена заря – проверка, с участието на 10-ти механизиран батальон към Сухопътните войски на Република България, бе отбелязана като кулминация от чествания по повод 147-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и неговата чета, загинали за свободата на България.

Да почетат паметта на загиналите на възпоменателното честване на пл. “Христо Ботев“, пред Паметник-костницата в центъра на Скравена, присъстваха кметът на Oбщина Ботевград – Иван Гавалюгов, председателят на Общински съвет-Ботевград д-р Илин Черняшки, зам. -кмета Борис Борисов, народните представители Иван Ченчев от БСП и Младен Маринов от ГЕРБ, Цветан Миньовски – председател на Движение „Социален хуманизъм“, кметът на село Литаково – Пешо Младенов, общинските съветници Йонко Ненчев, Лили Димитрова, зам. -председателят на Общински съвет-Ботевград Николина Цолова и др.

Тържествената церемония откри кметът на село Скравена Методи Драганов. „Днес е ден на гордост пред подвига и саможертвата на десетките юнаци, проляли своята кръв, останала в недрата на святата българска земя“, каза Драганов. Той призова местните жители да се преклонят пред дедите си, които са спасили главите на Ботевите четници от поругаване.

Днес мислите ни са насочени към всички онези, които не пожалиха силите си, енергията си и живота си, за да ни има нас днес. Те бяха достойни. Това ни кара дълбоко в себе си да се запитаме „А ние днес, техните потомци, достойни ли сме за паметта им? Продължители ли сме на техните завети? И ако отговорът е „Да“, то нужно ли е и трябва ли да проявим себеизпитание на собствената си устойчивост, да прегледаме делата си днес, за да можем гордо да заявим, че  наистина сме достойни техни наследници!“, това каза проф. д-р Венцислав Велев, историк в катедра „Култура“ в УНИБИТ-София, който произнесе тържествена реч пред жителите и гостите на Скравена. Според професора на днешния ден сирените ни призовават да си спомним, че себеотдаването, жертвоготовността в името на нацията е завет, който е нужно не само да помним, но и да прилагаме. Той добави, че каузата за единството на българския народ, борбата му за справедливост, за отстояване на националните идеали, следва да бъде наше основно верую днес.

Ботевата вяра и обич към Родината, безкористната саможертва в името на добруването на отечеството, са един безценен завет. И до днес той остава с непреходен характер и е част от нашата народопсихология. Затова и ние сме призвани да пазим святи паметта и безсмъртния подвиг на героите“, добави проф. Велев.

В знак на признателност към подвига на героите, венци и цветя бяха положени от Община Ботевград, Общински съвет-Ботевград, народни представители, политически партии, кметства в общината, институции и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *