Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

4,8 по Рихтер се усети в половин България

Силно земетресение разлюля България. Епицентърът е бил на 17 км от Пловдив и на 15 км югоизточно от Раковски, но е усетено силно и в София. Според сеизмолозите от БАН силата на труса е 4,8 по Рихтер. Той е регистриран в 15:26 часа.

В Пловдив е усетено най-силно по високите етажи на сградите, някои хора са напуснали жилищата си.

Има сведения, че трусът е усетен и в части на Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Засега не се съобщава за разрушения и пострадали. Епицентърът е в района на Садово и Асеновград, в близост до летище “Крумово”. Дълбочината на земетресението е 5 км. Около епицентъра хората са чули силен тътен, предаде БНТ. “Това е сеизмично активен район”, коментира Николай Милошев, шеф на Геофизичния институт на БАН. Към 16.08 ч. е имало само един вторичен трус, доста слаб.

Припомняме, че последното по-силно земетресение у нас беше на 22 май 2012 г. с епицентър на около 2 км югозападно от центъра на Перник. Магнитудът му бе 5,8 по Рихтер, дълбочината – около 9 км. Регистрирано бше в 03:00 ч. през нощта. Десетки обществени и частни сгради пострадаха тогава, някои трябваше да бъдат разрушени напълно, тъй като бяха негодни за обитаване. Потърпевшите месеци наред чакаха помощ от държавата, а щетите бяха оценени на 20 млн. лв.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *