Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложбата „Гласът на колелетата“ гостува в Правец

На 28 юни от 17 часа във фоайето на читалище „Заря 1895“ Исторически музей – Правец представя изложбата „Гласът на колелетата“, посветена на иконичните автобуси „Чавдар“.

Изложбата, създадена от екипа на Исторически музей – Ботевград, представя богат снимков и документален материал, развитието на автобусостроенето и няколко макети на автобуси „Чавдар“.

Вдъхновена от книгата на Иван Колев „Автобусите на Ботевград“, тя разкрива историята на автобусостроенето, започвайки от работилницата за каросерии на Рачо Джамбов от Разлив в началото на XX век, през преходните години и национализацията, до създаването и възхода на завода „Чавдар“.
„Гласът на колелетата“ пресъздава историята на автобусите „Чавдар“ и отразява значението им за Ботевград. Изложбата предлага на посетителите вълнуващ поглед върху едно емблематично производство, което оформя и променя градската среда и живота на хората в региона.
Изложбата представя нещо наистина емблематично и характерно за град Ботевград. Тя е резултат от сериозен труд на екипа на музея. Експозицията има мобилен характер и ще пътува, за да достигне до по-широка аудитория. Първата дестинация след представянето и в Ботевград е Исторически музей – Правец.

В допълнение към изложбата екипът на Исторически музей – Правец представя развитието на Машиностроителния завод „Димитър Грънчаров“ в с. Джурово, който от 1975 г. е цех към ЗА „Чавдар“. След 1976 г. вече е поделение на Комбината за автобуси и извършва разкройката, сглобката и остъкляването на автобусите. От 1982 г. МЗ „Димитър Грънчаров“, с. Джурово става самостоятелен завод и се концентрира в изработването на специализираните рамки за остъкляването, вътрешното тръбно обзавеждане (части за седалки, дръжки – ръкохватки, мястото на водача), както и броните на автобусите „Чавдар“.

Емблематична, знакова и неподражаема е ролята на завод “Чавдар“ през годините, реализирайки най-модерно производство на автобусите, станали символ на една епоха, събирали в себе си съдбите, таланта, стремежа към естетика, функция и визионерство на няколко поколения българи.
Изложбата може да се посещава през Исторически музей – Правец до края на м. юли 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *