Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград има „зелена светлина“ за пречиствателното съоръжение на водата за в.з. „Зелин“

Проектът за изграждане на пречиствателно съоръжение за пречистване на водата във вилна зона Зелин е било одобрено от принципала на държавното дружество ВиК София – ВиК холдинг. Това обяви днес на редовния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов.

По време на брифинга кметът съобщи за новина относно проблема с мръсната вода във в.з. „Зелин: „Решението, което община Ботевград намери в изминалите няколко месеца за пречистване на водите на вилна зона Зелин, официално е възприето и от ВиК холдинга, и от ВиК дружеството на принципа, че ВиК оператора ще направи необходимата инвестиция за изграждане на съответното съоръжение, то е мобилно съоръжение за пречистване на повърхностни води с висока мътност, каквито са водите от различните речни водохващания във вилна зона Зелин.

Община Ботевград е поела ангажимент да изготви процедурата за възлагане на изпълнението на съответната дейност, а ВиК операторът да бъде възложител, тъй като той ще стопанисва и експлоатира съоръжението. Междувременно от ВиК ще изплащат месечен наем за срок от 6 години (72 месеца) и, в последствие, при остатъчна нулева балансова стойност ще бъде придобито от Община Ботевград, а тя, от своя страна, ще го предостави на ВиК оператора за експлоатация.

Пречиствателното съоръжение ще бъде монтирано на основния резервоар на вилната зона, който се намира над бензиностанция „Ивони“. Стойността му възлиза на малко над 1 млн. лв. без ДДС.

Правихме, близо година, проучване на възможности, най-удачни варианти, взимаха се различни проби, изпращаха се в различни лаборатории, с няколко фирми контактувахме, в крайна сметка се спряхме на технология, която се оказва най-оптимална и удачна за конкретната ситуация с, пак казвам, повърхностни речни водоизточници с висока мътност. Направени са съответните проучвания и разчети, така че тази инсталация, след като бъде доставана и монтирана, тъй като тя е мобилно съоръжение, и започне да функционира, да може да пречиства водите, които са предоставят на абонатите във вилна зона Зелин с необходимото качество.„, допълни Гавалюгов

Кметът обърна внимание на това, че в момента на абонатите на ВиК във вилна зона Зелин им се предоставя и инкасира промишлена вода, а не такава за питейно-битови нужди.

Срока на доставка и монтаж, след заявка, е шест седмици, но сами разбирате, че трябва да се проведе процедура за избор на изпълнител пред това по Закона за обществените поръчки. Тази процедура ще отнеме около 2 месеца, така че абсолютно реалистично е края на годината, да не кажа втората половина на ноември или началото на декември„, обясни градоначалникът и подчерта, че „ако няма някакви усложнения в провеждането на процедурата, реалистично, в края на годината може да има монтирано такова съоръжение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *