Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кандидатът за кмет Борис Дренов разговаря с жителите на с.Липница по техните актуални проблеми

Път, вода и ток. Това са трите фактора за добър живот в село Липница, споделиха жителите на селото пред кандидатът за кмет на община Ботевград от МК“БСП за България и Левицата“ Борис Дренов, който днес  се срещна с тях, заедно с кандидати за общински съветници. Специален гост бе Кристиан Вигенин – зам. председател на Народното събрание и зам. председател на НС на БСП с ресор „Международна дейност“. Той участва и в двете предизборни срещи на местната коалиция – в Липница и Боженица.

Инфраструктура, водоподаване, електроподаване, сигурност и обществен ред, здравеопазване и образование са основните предизборни приоритети на Дренов и неговия екип, в който има широк спектър от професионалисти – инженери, енергетици, лекари, прависти, икономисти, учители, банкери . „Винаги в своята работа съм бил екипен играч и затова приех да се кандидатирам за кмет на общината“, сподели Дренов пред избирателите. Първото нещо, което би променил, ако бъде избран за кмет, това е комуникацията между кмет и жители на общината, между общински съветници и граждани. За него е важно да има обратна връзка  между двете страни – общинско ръководство и жители на общината. „На базата на добрата комуникация и подкрепата на народните представители ние ще получим една по-добра подкрепа от държавата за финансиране на проекти“, каза още Дренов.

В своето изказване Кристиян Вигенин заяви, че партията е застанала зад кандидатурата на Борис Дренов, това са Националният съвет и парламентарната група. „Нека да направим така, че като екип да работим и да започнем от големите проблеми, които искат повече усилия и повече средства и да ги решаваме от първия ден. Общинският кмет не може да се справи сам. Наша ще е задачата да осигурим подкрепа.“, заяви Вигенин. С поред него, когато един общински кмет има желание да работи за хората, нещата се случват.

„Аз доста пътувам в страната. Наистина личи, кога една община е управлявана от кмет от левицата и кога – от ГЕРБ. Влизаш в населени места, на които асфалтът е разбит, няма транспортна връзка между населеното място и общинския център, няма лекар, няма социални услуги. Буквално изоставени. И съседната община, управлявана от кмет от БСП – добри пътища, лекар, топъл обяд за всички възрастни хора, възстановяват се читалища, финансират се фолклорни състави, за да могат да се поддържат традициите и културния живот в селото. Защо е така? Защото ГЕРБ усвоявайки средства по проекти отклоняват една значителна част от тях за избори и практика се получават некачествени ремонти. На много места в страната хората се осъзнаха и обединяват усилия левите партии или с „Има такъв народ“ и „Български възход“, само и само да бъде променено управлението в съответната община“, заяви Вигенин. По думите му  Липница е едно живо село. „Има желание тук нещо да се случва. Не заслужавате този път и трябва да имате комуникация с общинския център. Затова трябва с разум да избирате кметовете си за следващите 4 години“.

В последвалата дискусия Ваня Иванова (общински съветник в мандат 2019-2023 от партия МИР)  подчерта, че Липница от десетилетия страда от безводие. Тя сподели, че за решаване на ВиК проблеми в селото е помогнала Дарина Караиванова, която е кандидат за общински съветник от МК „БСП за България и Левицата“. За подновяване портата на Гробищния парк пък е поела инициативата Лиляна Петрова, която е партиен секретар в селото. „Най-важно е да бъдем заедно и ръка за ръка да продължим да работим за общността, да гледаме напред и да градим бъдещето на нашите деца“, заяви Ваня Иванова. Борис Дренов пък акцентира как тя е добрият пример в грижата за хората чрез реализиране на публично-частното партньорство и за подобряване благосъстоянието на хората в селото.

Йонка Йотова, бивш кмет на Липница постави на вниманието на кандидатите за кмет и общински съветници необходимостта от търсене на инвестиции за привеждане във функционалност сградите на училището и Здравния пункт, както и вземането на  спешни мерки за електрофициране на махала „Дилковци“.

Кандидатът за общински съветник от Липница, Дарина Иванова, се ангажира да работи за възстановяване Здравния пункт в селото, по линия на Плана за възстановяване и устойчивост , където има програми за възстановяване на доболничната помощ в малките населени места. За училището, което е реновирано и модернизирано, заяви, че трябва да се търсят начини то да изпълнява образователното си предназначение. Един от вариантите, според нея, е да се използва за зелено училище на ученици от страната. “Ако селото стане атрактивно място за живеене тук ще привлечем млади хора, които няма как да дойдат, ако няма основните неща – инфраструктура, училище, здравен пункт.“, каза Караиванова.

„Не се ангажирам с нещо конкретно. Конкретиката ще дойде от вас. А ние – кметът и общинските съветници просто сме едни изпълнители“, заяви Дренов в отговор на изложените пред него проблеми на селото. Той наблегна на това, че качеството на живот в малките населени места би могло да се подобри и чрез развитие на туризма. По този начин могат да се генерират приходи. За пример посочи м. „Желязната вода“ или пещерите, които трябва да се промотират в по-голяма степен. По отношение на туризма Ваня Иванова припомни, че селото е спечелило вече два национални проекта по горепосочените обекти и за обход на м. „Меча поляна, както и трети проект за оброците – живата сила на малките населени места и запазване на традициите. Иванова отправи призив за помощ към кандидатите на местната коалиция и народния представител, която да окажат в търсене на решение за ремонт на 8-километровия път до Липница, който в момента се използва за обходен на ТИР-те, както и за подобряване ел.захранването на м.“Дилковци“.

Кметският наместник Иван Джартов заяви, че много важно за селото е да се довърши проекта за водоснабдяването, както и проектите, касаещи махалите „Ломето“ и „Дилковци“. „ В Липница сме се събрали хора, които сме пример за голямата политика. Ваня е от една партия, Дарина от друга, но като се съберем на мегдана не говорим за партии, говорим за ток и вода. Така че , който каквото може да допринесе за подобряване живота в нашето село, го правим.“, каза Джартов. В отговор д-р Веселка Златева / кандидат за общински съветник от МК“БСП за България и Левицата“/ припомни, че БСП и МИР в предходния мандат са работили в синхрон в Общински съвет за добрите решения за село Липница.

 В края на дискусията кандидатът за кмет на общината, Борис Дренов, заяви, че кметствата би трябвало да разполагат със собствен бюджет и той да бъде на база пропорционално разпределение на средствата. „В бъдещия Общински съвет аз ще държа да има децентрализация на общинския бюджет, доколкото това е постижимо“, заяви Дренов. В края на дискусията Николина Цолова, председател на ОбС на БСП призова избирателите да подкрепят местната коалиция с бюлетина 69 на 29 октомври.

Купуването и продаването нагласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *