Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Литаково отбеляза 146 г. от Освобождението на България

Преди 146 години в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с който България отново се появява на картата на Европа и се превръща в равноправна държава. Днес всички почитаме паметта на загиналите герои  в името на националноосвободителното движение и се прекланяме пред техния героизъм.

От 11ч. на центъра на с. Литаково бе издигнато знамето на Република България под съпровода на химна. В тържествената програма участие взеха: народната певица Иванина Иванова, клуб по художествено слово към НЧ „Светлина“ – 1900г; както и Литаковската духова музика. Кметът на селото – г-н Пешо Младенов приветства своите съграждани с думите: „Уважаеми жители на с. Литаково, уважаеми гости! Днес е 3-ти март. Преди 146 г. в Сан Стефано се подписва Санстефанскияt мирен договор и България става равноправен член на европейските народи. Този ден е ден, в който ние се прекланяме пред подвига на всички участници в Руско-турската освободителна война, прекланяме се пред тези, които оставиха костите си по българските земи, прекланяме се пред героизма на българските опълченци, обърнали хода на войната. Прекланяме се пред всички, борили се за свободата и независимостта на България. За мен този ден е един важен мост, който свързва нас с нашите предци. Гордост, родолюбие, признателност – това са най-силните чувства, които изпитва всеки един българин, когато се върне назад в онези тежки и славни години от нашата история! Преди 146г. нашите предци, онези истински българи, успяха да разкъсат оковите на османското робство и да донесат нашата свобода. Затова смятам, че този ден е показателен за всички ни. Ние сме тези, които трябва да продължат делото на нашите предци, затова всички ние със задружни усилия нека да работим за промяна облика на нашето село, за промяна на неговата култура  и запазване на неговата история. Честит празник, бъдете здрави, нека село Литаково да пребъде, нека да живее майка България!

Жители и гости на селото поднесоха венци и цветя, а за финал на тържественото честване, бяха издигнати в небето – бели, зелени и червени балони, символ на националния трибагреник.

„И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!“

Честит празник, българи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *