Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общините Горна Малина и Ботевград почетоха героите на м. „Арабаконак“

146 г. от Освобождението от османско робство честваха днес признателните поколения в м. “Арабаконак“. По традиция тържеството бе организирано от Община Горна Малина, със сътрудничеството на Община Ботевград. Изправени пред величието и паметната дата – 3 март днес ние свеждаме глави в знак на синовна обич и преклонение пред българските опълченци и чуждестранни воини, извоювали с кръвта и волята си жадуваната 5-вековна свобода.

По покана на кмета на Община Горна Малин гости на тържеството бяха Цветелина Пенкова- член на Европейския парламент от Групата на Прогресивния Алианс, социалистите и демократите, флотилен адмирал Галин Манев – Началник на Щаба на съвместното командване на силите, бригаден генерал Димитър Хлебаров, Величка Ангелова – зам.председател на ОбС на Горна Малина, общински съветници и кметове на населени места в община Горна Малина, полк. Павлин Велков – Началник на Централното военно окръжие, полк. Диана Янева – командир на Мобилна комуникационна и информационна система, полк. Бончо Бонев – Началник на Национален военен учебен комплекс „Пчелица“, полк. Симеон Йолов – Началник на Централна снабдителна база на Българската армия, зам.-кметът на Община Ботевград – Цветелин Цветков, ръководители на общински предприятия, граждани и др.

„Трети март е национален празник, който докосва до сърцето всеки българин-родолюбец. Трети март е съкровена дата в българската история, защото Освобождението от турско робство е начало на възправянето на един народ – разпъван 5 века на кръста, но не паднал на колене. Народ, който съхрани своя език и култура, гордият български дух и волята за свобода и независимост“. Това каза кметът на Община Горна Малина, Ангел Жиланов. Той призова присъстващите да помнят историята , да ценят величието на свободата и отговорността пред мъчениците, които с живота си платиха цената й. Извоюваната свобода е свещена, заяви Жиланов. Той припомни, че за увековечаване паметта на героите във всяко населено място в Община Горна Малин има паметници и паметни плочи, изградени от признателните жители на общината. „Всяка епоха има своята версия за историята, но версията на нашите възрожденци и революционери и опълченци е съзидана с дела  и написана с кръв. Това никога не трябва да забравяме.“, призова кметът Ангел Жиланов.

Днес почитаме силния дух на българския народ и победата на справедливостта и единството над подтисничеството и разделението. Нека си спомним нашия път към свобода, белязана от много жертви и трудни победи“, каза Цветелина Пенкова. По думите ѝ 3-ти март е дата, която трябва да остане силно в паметта на народа, а не да бъде средство и политическо оръжие за пропаганда и постигане на цели и призова на 3-ти март да останем единни и да преодолеем различията си с разбиране и солидарност. „Трети март е нашата памет, нашето достойнство, болка и радост“, каза още Цветелина Пенкова.

Водосвет в памет на загиналите воини и опълченци отслужи Н.Бл. Отец Серафим Янев. Последва церемония по поднасяне на венци и цветя от признателните поколения пред паметника на Александър Втори – Освободител на България.

Тържествената празнична програма откри Общински духов оркестър – Ботевград с диригент Иванка Савова и Мажоретен състав към НЧ “Христо Ботев 1884 г.“ – Ботевград с ръководител Иванка Христова. Участие в програмата взеха и самодейци от читалищата в с. Априлче, с. Байлово, Горна Малин, Долна Малина, с Долно Камарци, с. Белопопци, с. Макоцево, с. Негушево и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *