Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изложба в Исторически музей Правец: „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“

Исторически музей Правец организира по повод празника Тодоров ден на 23 март 2024 г. в събота, изложба за нестинарите. Гостува Регионален исторически музей Бургас. Откриването е в 10.30 часа в музея.

Нестинарството е един от най-интересните  обреди в България, единствен по рода си, съществуващ от много векове само в България. Нестинарството – така наречено “ходене върху жар с боси крака” се ражда още преди Христа, като езически ритуал изпълняван от древните траки. С танцуване върху жарта, изпаднали в транс, те посрещат настъпващото лято, възхваляват името на бога Слънце, който носи със себе си огъня и го молят да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.

Нестинарската обредност обхващала почти цялата територия на югоизточна Тракия, като това включва България – Странджа планина (село Българи, с. Кости, с. Резово, с. Бродилово и др.), Турция (Бунархисар) и Гърция (Кости, Агио Яни, Ургас и др.). Вярва се, че огъня който се пали гони злите духове, болестите и нещастието, пречиства и опрощава греховете на присъстващите на обреда, като ги прави по–силни и по–спокойни. Нестинарите пренасят на ръце през жаравата болни, за да се излекуват, деца и млади – за дълголетие. Когато гайдата засвири и тъпанът закънти, заиграват нестинарите. Не разказват с подробности какво запалва искрата в тях. Но някаква невидима сила ги води. С играта си те пречистват себе си и общността. Общуват с Бога и светците чрез езика на огъня. Нестинарството е древен езически обичай, а християнството го свързва със Св. Константин и Св. Елена. Отричано и гонено, то е живо и днес.

КОЯ Е ТАЙНАТА НА НЕСТИНАРСКИЯ ТАНЦ? Това е въпрос с най – лесния отговор, но и най – трудния за разбиране. Нестинарството е вътрешно състояние на духа. Всеки го чувства по свой начин, но винаги е свързано с понятия като Вяра, Желание, Любов, Отдаденост, Смиреност, Търпение, Душевна чистота.

Изложбата „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ може да бъде разглеждана в музея в Правец до 31 май 2024 г. Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *