Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Лесовъди от Държавно ловно стопанство „Витиня“ проведоха образователни занимания с деца от Врачеш

По повод Седмицата на гората Държавно ловно стопанство „Витиня“ бе домакин на деца и учители от ДГ „Детелина“ и кмета на село Врачеш – Драгомир Григоровски.

Директорът на ТП ДЛС „Витиня“ /инж. Филип Ковашки/ приветства гостите. Лесовъдите запознаха децата с ползите от горите и важността на тяхното опазване, под формата на беседа. Разказаха им за професията на горските и ловните служители. Научиха децата, че не трябва да се замърсяват горите и не трябва да се пали огън, освен на предназначените за това места.

Децата показаха, че познават много добре дивите животни, а лесовъдите ги научиха, че елените си сменят рогата всяка година и кой рог на кое животно е.

Най-голям интерес у децата предизвикаха шишарките и малките семенца, скрити в тях.

Лесовъдите научиха децата как се засаждат дръвчета и заедно посадиха 6 бр. фиданки от черен бор. Г-н Григоровски, децата и техните учители зарадваха домакините със специален подарък – туя, която засадиха заедно, придружена от  красива табела.

В края на посещението си всяко дете зася по един дъбов жълъд в саксийка, която да си вземе за спомен от днешната среща. Лесовъдите поставиха отговорната задача на децата да се грижат за тези жълъдчета докато пораснат малки 1-годишни фиданки. Децата получиха и по една книжка „Горски приключения“, в която на достъпен за тях език, е описан един работен ден лесовъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *