Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград възнамерява да модернизира двете пречиствателни станции за справяне с мръсната вода в „Зелин“

На петъчния брифинг с местните медии кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов оповести новото намерение на Общината за пречистване на водата във вилна зона „Зелин“, а именно – модернизация на съществуващите две пречиствателни станции „Чеканица 1“ и „Чеканица 2“. Беше засегната и темата за подмяна на водопреносната мрежа във вилната зона, чрез което ще се отведат скатните води от северните склонове на Стара планина, които предизвикват наводнения.

„В момента сме в процедура по изготвяне на технически поред за подмяна на целия водопровод на вилната зона. Срока на изготвяне на този проект е до юни месец тази година. Надявам се през следващата година да успеем да осигурим финансиране, за да започне цялостната подмяна на водопровода, не само по главната улица, а във вилната зона.“, споделя кметът Иван Гавалюгов.

В резултат от проведени срещи с различни проектантки организации и включително с официалния консултант на министъра на регионалното развитие и благоустройство по ВиК проблемите, са стигнали до решение за инвестиция в модернизиране на работещите две пречиствателни станции около в.з. „Зелин“ и в.з. „Чеканица“, вместо да се изгражда отделно съоръжение за пречистване. Идеята е пречистената питейна вода да бъде изпомпвана от пречиствателна станция „Чеканица 1“ до резервоарите на „Зелин“. Заедно с това ще се проектира тръбопровод за улавяне на планинските води и отвеждани до станцията за пречистване.

Градоначалникът добави, че е възложено прединвестиционното проучване с последващ технически проект за модернизация на двете пречиствателни станции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *