Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сегрегираното ОУ „Васил Левски“ и приема в първи клас са сред проблемите на образованието в Ботевград

На 10 април 2024 г. кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, директорите на основни училища и началникът на Регионално управление на образованието – София област Росица Иванова са провели работна среща, на която са били обсъждани актуални и стари проблеми на образованието. Тема на разговор е било и сегрегираното училище ОУ „Васил Левски“ в Ботевград, опсността да не се сформира паралелка в първи клас в ОУ „Любен Каравелов“ в село Трудовец и фиктивните адресни регистрации за подсигурен прием в първи клас. Тази информация предостави кметът Иван Гавалюгов по време на редовния петъчен брифинг с медиите.

„Срещата беше доста ползотворна, конструктивна, обсъдихме възможни промени в Системата за план-прием, които ще бъдат гласувани през следващата 2025 година, тъй като вече имаме приета такава и гласувана, а и приема вече е отворен за настоящата година. Тези промени ще целят основно да минимизират ефекта или дефекта, който се получава от фиктивните регистрации по настоящ адрес на жители от община Ботевград, които живеят в едно населено място или в един район, но заради желание да получат повече точки при класиранията за желаната у тях детска градина или училище, фиктивно се регистрират на друг настоящ адрес, на който те не пребивават. И смятаме, че с тези допълнителни критерии при оценяването ще минимизираме този наистина ефект или дефект който се получава.“, коментира Иван Гавалюгов.

Той даде пример с ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в ж.к. „Васил Левски“, където има опасност деца, живеещи наистина в квартал „Васил Левски“, да не бъдат записани в първи клас. Този проблем се заформя, поради факта, че живеещите с уседналост от повече от 3 години по настоящ или постоянен адрес, са повече от физическата възможност на училището да бъдат разкрити паралелки в първи клас, а тя е две паралелки с общ брой 44 ученици. По думите на кмета, около 70 са децата в района, които попадат в първа група и са с уседналост от над 3 години, като от тях според Гавалюгов повече са тези с фиктивни адресни регистрации, направили ги преди повече от 3 години.

„Друга тема бе сегрегираното Осново учеилище „Васил Левски“ в Ботевград. „Желанието на всички ни е да се направя един балансиран прием между трите основни училища в община Ботевград, така че да се премахне проблема на сегрегираното училище Васил Левски. С конкретика ще можем да говорим малко по-късно. В момента обсъждаме какви мерки ще трябва да набележим. За моя приятна изненада се декларира готовност и желание от всички „замесени“ и директори, и от постоянната комисия по образование, имаше присъстващи членове и от общинското ръководство да се работи по разрешаването на този стар проблем, който всички оценяваме. че всъщност действа изключително негативно в по-широк мащаб върху изграждането развитието на младите хора от ромския етнос в Ботевград, когато те са отделени на практика в едно самостоятелно училище.“, добави кметът Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *