Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кристина Матеева с премиера на дебютните си стихосбирки

Днес от 17:30 ч. в читалищната библиотека към НЧ „Събуждане“ с. Врачеш, се проведе среща – разговор с местния автор Кристина Матеева. За пръв път тя представи своите две книги: „Тишините ни са чути“ и „Сърцествувам“. Събитието бе организирано от читалищното ръководство. Гости на събитието бяха: кметът г-н Драгомир Григоровски, издателство Медиа груп ЕООД и жители на селото.

Кристина пише от много малка, но по-засилено едва в седми клас. Писането за нея е спасение от реалността. Първоначално започва да пише романи, като може да се каже, че има няколко, неиздадени. Най-голяма утеха намира в писането на стихове. Първата стихосбирка „Тишините ни са чути“ съдържа 147 стихотворения. В тази книга преобладават любовните чувства. Втората книга „Сърцествувам“ е посветена на най-важния човек в живота на Кристина, а именно – нейният първи братовчед. В тази книга се отразява богатият вътрешен свят на човека, най-съкровените чувства и мечти, за които ни е трудно да говорим. Матеева изказа своите специални благодарности на издателство Медиа груп ЕООД, които реализират двете стихосбирки.

Ето, какво казаха Иво и Калин от издателство Медиа груп Враца: „Криси е много талантлива! Тя е изключително задълбочена за възрастта си. Пише в много различен стил. Част от стиховете й са модерни и предполагаме, че с времето тя ще стане един от хората, които ще прославят Врачеш. Сигурни сме, че ще има премиери на нейните книги в други градове…“

Младата поетеса представи любими стихове и от двете книги. Накрая публиката имаше възможност да зададе своите въпроси към местния автор. Гостите поздравиха Кристина, сравниха я с талантливата българска поетеса Петя Дубарова.

Кристина Матеева отговори на въпросите на Botevgrad.NEWS в кратко интервю:

Как се зароди идеята за първата стихосбирка?

„Истината е, че пиша от много малка и с течение на времето стихотворенията, които събрах, реших да издам в първата си стихосбирка. Това е начин за изразяване на чувствата ми.“

Защо реши да пишеш поезия?

„Чрез поезията ми е най-лесно да изразя това, което чувствам. Намирам най-голяма утеха в писането на стихове.“

Как избра заглавието на първата стихосбирка: „ Тишините ни са чути“ ?

„Чрез заглавието искам да покажа, че човек трябва да бъде чут и усетен в мълчанието си. Когато човек мълчи, преживява най-много.

Очакваше ли успех след първото издание?

„Честно казано се колебаех, но съм доволна от резултатите и се надявам на още по-голям успех.“

Имаш ли планове за нови творчески проекти?

„Истината е, че аз постоянно пиша. В момента, в който събера повече стихове, мисля да издам нова книга.“

Кристина Матеева споделя още пред Botevgrad.NEWS, че нейните почитатели могат да очакват и трета книга от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *