Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

43 години музейна експозиция в Правец

На 18 април 2024 г. се навършват 43 години от откриването на първата музейна експозиция в Исторически музей – Правец.

На 18 април отбелязваме и Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.

Мисия и отговорност на Музея е опазването на наследството от миналото, проучването и социализирането на движими и недвижими културни ценности. В системата „движимо-недвижимо“ културно наследство музеят засилва своята роля като разпространява знания и информация освен за движимите, така и за недвижимите културни ценности, играе ролята на медиатор в историческата среда и център, който ориентира посетителите в нея. Именно в този смисъл тази година Исторически музей Правец по повод така да се каже рожденния си ден за посетители, представя няколко теми.

Акцент е изложбата на невероятното Луковитско съкровище от края на IV пр. н. е. Гостува РИМ Ловеч. Тя ще бъде представена и открита на 18 април 2024 г. от 17.00 часа в музея. Ще бъде показана и изложбата на РИМ Бургас „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“, както и тази на Исторически музей – Правец „Крепостта Боровец – легенди и реалност“, представяща живота в древната твърдина. С презентация ще бъде акцентирана ролята на ИМ – Правец за проучване, опазване и социализиране на недвижимото културно наследство в община Правец. Луковитското съкровище е тракийско съкровище от втората половина на IV в. пр. н. е. Намерено е случайно в района на Луковит от местен орач през 1953 г. Състои се от 15 сребърни съда – – 6 чаши, 5 фиали и 4 кани. Включва още и 3 непълни гарнитури от конски амуниции – миниатюрни правоъгълни и триъгълни плочки с изображения на лъвски и човешки глави, както и на сфинксове, 3 юзди и 3 железни топки. Съдовете са украсени с палмови листа, лотосов цвят, бадемови плодове и различни сцени – конник, тъпчещ лъв, и лъв, нападащ елен. Част от предметите са с позлата. Луковитското съкровище може да се види в музея до 16 юли 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *