Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Скок на цената за издаване на лична карта

Отпада възможността за издаване на безсрочни документи

Нова методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи, утвърдена от министъра на вътрешните работи, е изготвена в МВР. Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече – 30 лв. вместо досегашните 18 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Като това е цената за обикновена услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ, цените се удвояват и утрояват, предаде БНТ.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години следва да се запази сега съществуващата преференция за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лв.

Както и досега лична карта на българските граждани от 14 до 18-годишна възраст се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст – със срок на валидност 10 години.

Предвижда се и друга промяна в Закона за българските лични документи, с която ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години.

Новата методика е предложена заради възприемане на изискванията на европейския регламент за повишаване на сигурността на личните карти.

Лична карта ще може да се вади в рамките на един работен ден, но да се получава само на определени места, а навършилите 70 г. българи ще имат възможност за документи със срок 30 г. Това предвиждат промени в постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане.

Изменението се налага заради влизането в сила на Закона за електронното управление. Според него личните карти, заявени с експресната услуга (до 8 часа), ще могат да се получават само на определени места. Това са столичната дирекция на полицията и областните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за самоличност”. Тя все още е на бул. “Мария Луиза” в София, но се очаква скоро да бъде преместена в нова модерна сграда.

Постановлението въвежда и дерогация за безсрочните лични карти, издавани досега на хората над 70-годишна възраст. По тяхно желание ще може да им се издава документ с валидност за 30 г. Това се налага заради регламент на ЕС, който се прилага в държавите членки от 2 август 2021 година, пише “24 часа”. Там няма възможност за издаване на безсрочни лични карти. Записано е, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок. Сега човек на възраст над 70 г. може да ползва личната си карта например за пътуване в чужбина за срок от 10 години. След това тя не важи.

С 30-годишна лична карта ще имат повече време за пътуване зад граница. При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка самоличност ще се доказва и със старата, предвиждат още промените в постановлението. Този документ освен правоспособност за управление на автомобил доказва и самоличност чрез личните данни, въведени в него. Сега това става с лична карта, временен документ за самоличност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи. Хората няма да имат задължение да носят документ от различни институции, където вече има единен електронен регистър.

Така например при придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правосъдието. Също така информацията за удостоверяване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната информационна система на медицинската експертиза. Хората ще носят документи оттам, ако не е налична, за да ползват намалената такса за издаване на документ за самоличност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *