Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ВиК София – област проверява за незаконно ползване на вода

Установените незаконни връзки се прекъсват и нарушителите се таксуват за 12 месеца назад по пропускливост на тръбата

От началото на месец април ВиК София – област засили проверките за нерегламентирано ползване на вода чрез незаконни присъединявания към водопроводната мрежа. Проверките са ненадейни и се основават на сравнението между подадените водни количества в дадени населени места, отчетени от водомера на входа на населеното място и фактурираните на клиентите количества. Наличето на значителна разлика е сигнал, че част от водата не се отчита, т.е. не минава през измервателни уреди или не е отчетена на база живущи в имота лица.

Нерядко проверки се извършват и по сигнали на съграждани и съседи, които демонстрират активна гражданска позиция и разбират, че тези, които ползват вода, без тя да се отчита и да плащат за нея, ощетяват всички, защото обикновено през летните месеци, това причинява безводие на по-високите зони или ниско налягане в цялото населено място. В резултат на това не могат да бъдат ползвани безопасно бойлери, перални, миялни и други уреди. Незаконното ползване на вода, освен, че лишава дружеството от приходи, които да бъдат използвани за подобряване на услугите за клиентите, нарушава експлоатационните характеристики на мрежата и често е причина за недостиг на вода или аварии.

При установяване на незаконно присъединяване към водопроводната мрежа на клиент, незаконната връзка се прекъсва, а клиентът се таксува за период от 12 месеца назад по пропускливост на тръбата. Това означава, че ако незаконната връзка е с диаметър ф 25, се начисляват 2542 куб.м при 6 часа потребление в денонощието и изтичане на водата със скорост 1 м/сек. или сумата за същия период според действащата цена на услугата „водоподаване“ е 6506,51 лв.

Проверките ще продължат с увеличен интензитет за неопределено време.

ВиК София – област разработва програма за стимулиране на активната гражданска позиция на коректните клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *