Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Публикувани са за обществено обсъждане проектите на заповеди за временна организация на движение при модернизацията на пътя Мездра – Ботевград

Промяната в движението е за продължаване изграждането на участъците Мездра – Лютидол и Лютидол – п. в. „Новачене“

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение ще е необходимо да бъде ограничено движението по отсечките Мездра – Лютидол и Лютидол – п. в. „Новачене“,

Пълното затваряне на Мездра – Лютидол е необходимо за доизграждане на пътните възли на две нива – „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“. При изпълнението на строителните работи е невъзможно да се осигури безопасното преминаване на превозни средства през обекта. В отсечката Лютидол – п. в. „Новачене“ трябва да продължи изграждането на пътен възел „Лютидол“, да бъде направена корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване отляво на пътя в дясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо 2 км и е по протежението на пътя. Необходимо е да се изградят множество съоръжения – надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена с дължина 86 м, частично укрепителна пилотна стена с дължина 140 м, дълбок изкоп  – близо 40 м, направа на стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м и др. Участък от трасето се намира във висок насип и при изграждането му ще трябва да се изпълнят високи насипи в непосредствена близост до пътното платно.

Изпълнението на строително-монтажните работи при интензивния трафик по участъка от път I-1 налага ограничаване на движението, за да се осигури безопасността на пътуващите и на работещите на обекта.

При изпълнението на строителните работи шофьорите ще преминават по обходни маршрути.

За превозните средства до 3,5 т обходният път е:

  • По път III-1004 Паволче – Челопек – път III-1602 Челопек – с. Лютиброд – път II-16 Лютиброд – Елисейна – Своге – околовръстен път на София и обратно.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

  • път II-13 Крапчене – Криводол – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • път II-15 Враца – Борован – II-13 Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;

Възможни обходни маршрути за МПС над 3,5 т са и следните трасета:

  • Само в посока Монтана – по АМ „Хемус“ – път I-3 Ябланица – Златна Панега – път III-3082 Златна Панега – Роман – път III-103 Роман – Мездра – п. в. „Моравица“ – път I-1 п. в. Моравица – Враца – Монтана.
  • Само в посока София по път II-81 през прохода „Петрохан“ до въвеждане на зимно поддържане.

Обходните маршрути при изпълнението на строителните работи на участъка Лютидол – п. в. „Новачене“ са:

  • Движението от и за с. Лютидол ще се осъществява по път III-161 Ребърково – Лютидол – Ботевград или по общинския път Типченица – Липница – Новачене. От пътен възел „Новачене“ до етапната връзка при км 192+140, движението ще е по новоизградения четирилентов път I-1.

Като обходни маршрути шофьорите ще могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.

Срокът на общественото обсъждане е до 23 май 2024 г. На интернет страницата на АПИ –www.api.bg, в секция „Нормативна база“, подсекция „Проекти на нормативни актове“ са публикувани проектите на заповеди и мотивите в тях – https://www.api.bg/bg/proekti-na-normativni-aktove

Промяната в организацията на движение ще бъде въведена след като бъдат издадени заповедите за временна организация на движение и строителите са поставили необходимата пътна сигнализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *