Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Съветникът Борис Дренов с въпрос на общественото обсъждане на КИТИ: „По какъв начин ще се обвърже облагородяване на пътя с явно неизползваемата хижа „Рудината“?“

Обществено обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Осигуряване на интегрирано развитие на Софийска област“ се проведе в Зала „Ботевград“, вчера от 18.00ч. Събитието се състоя при слаб интерес от страна на граждани. На него обаче присъстваха общинските съветници Борис Дренов от БСП и Дамян Маринов и Николай Велков от Греб, представители на местните медии и на общинската администрация.   Срещата бе открита от Областния управител Юлиян Леков. Той обясни, че Областната администрация е бенефициент на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/, с което ще бъде дадена възможност на общините в областта да бъдат допълнително финансирани.

Общият брой концепции по КИТИ са 49, разделени в два етапа, съответно от 27 и 22бр. концепции. Първият етап е завършил и в момента се разглеждат проектите от втория етап. Водещи партньори по КИТИ са общините Ботевград, Етрополе и Златица. Общата стойност на концепцията е около 43млн. лв, а за община Ботевград са над 4,6млн. лв.

Като най-приоритетен за този етап е определен проектът, с който се финансира ремонтът и реконструкцията на Златишкия проход – Златица-Етрополе (Кашана), тъй като това е най-краткият път между северна и южна България, който официално е затворен над  30 години.  За повече подробности по темата думата бе дадена на представителя на АПИ,  г-жа Николина Чапанова. Тя обясни, че генералната идея е път II-37 да се проведе в нужния габарит, който да е нормално проходим при разминаване на тежкотоварни автомобили.

Г-жа Чапанова се отклони от темата и сподели „Аз съм малко неприятно изненадана от малкото хора, които присъстват на това обществено обсъждане, обаче вие ще имате възможността да чуете една хубава новина от АПИ. Гражданите на община Ботевград са изключително будни и не веднъж са задавали въпрос за шумозащитата на АМ „Хемус“. Вече можем да кажем, че вече има подписан договор, като пътувайки насам разговарях с изпълнителя, който обеща, че приоритетно ще бъде изпълнен проекта за поставяне на шумозаглушители платна на Зелин.“

Служителят в общинска администрация -Гергана Николова,  обясни с кои основни дейности участва общината в КИТИ. Това са :

  • Инвестиции в туристическа инфраструктура, което ще обхване изграждане на крайградски парк във в.з. Зелин;
  • Облагородяване на пешеходния туристически маршрут от в.з Зелин в до х. Рудината;
  • Превенция и управление на риска от наводнения. Заложената сума по тази дейност е 220 000лв.;

По последната дейност бе обяснено, че ще бъдат почиствани речните корита на 12 реки, като отговорност на общината ще бъдат участъците на реките в урбанизирани зони, а останалото ще бъде реализирано от АПИ. Конкретно бяха посочени Стара река, р. Бистрица в с.Трудовец, р. Осеница в с.Врачеш, р. Боговина в с.Литаково, р.Рударка в с.Новачене и Радотина и Рашково, р. Бебреш и р. Церовица в с.Скравена. Отделно от почистването на речните корита са предвидени дейности по укрепване и подобряване на хидравличната проводимост на реките Новаченка и Чешковица.

Съветникът от БСП Борис Дренов отправи конкретен въпрос по представените дейности, засягащи община Ботевград. Той попита в какво ще се състои облагородяването на пътя в посока хижа „Рудината“. „Към момента х. Рудината не е в пригодно за използване състояние и туристите избягват туристическия маршрут към нея, именно поради този факт. По какъв начин ще обвържете т.нар. облагородяване на пътя с явно неизползваемата хижа?“, попита Дренов. Той изтъкна, че преди няколко месеца Община Ботевград бе направила постъпки да бъде прехвърлена собствеността на хижата, но по-късно в рамките на една от сесиите на ОбС кметът съобщи, че това е прекратено като процедура. В отговор Областният управител Леков заяви, че хижа Рудината е собственост на областната администрация и точно поради тази причина е заложена за основен ремонт по проект. „Той ще бъде реализиран, благодарение на КИТИ и ще я предадем за стопанисване на община Ботевград“, обеща Леков. В допълнение г-жа Николова заяви, че в момента всички дейности са на етап идея и при проектирането ще бъдат определени детайлите по облагородяването. „Ако има някакви конкретни идеи, точно сега е моментът да ги споделите“, добави Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *