Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изпълнителният директор на „Балкангаз 2000“ АД: Основната причина за финансовата загуба е големият спад в консумацията (ВИДЕО)

Дружеството „Балкангаз 2000“ АД изготви и представи своя отчет за дейността и финансовото състояние през 2023 година. Той бе подложен на обсъждане и гласуване в Общински съвет – Ботевград на редовната сесия на 25 април 2024 г. и бе приет със 17 гласа „за“, 5 – „против“ и двама „въздържал се“.

За този период компанията успешно изгражда нови газоразпределителни мрежи, с обща дължина от 2 175 метра и осигурява 74 нови отклонения към потенциални абонати. Също така е въведен в експлоатация разпределителен газопровод за газификация на вилна зона „Лозята“ в село Трудовец, с дължина от 1 919,4 метра и 4 газопроводни отклонения.

Въпреки усилията за разширяване на мрежата, продажбата на природен газ през периода януари – декември 2023 година е намалена с около 22% в сравнение с предходната година. Този спад се дължи предимно на нарастването на цената на природния газ през 2022 година, което води до отпадане на част от потребителите.

Финансовите резултати за 2023 година показват значително намаление както в приходите, така и в разходите на дружеството. Общите приходи от оперативната дейност са намалени с 5 325 хиляди лева в сравнение с предходната година, докато общите разходи са в размер на 7 951 хиляди лева, като дружеството приключва годината с отрицателен финансов резултат – загуба от 427 хиляди лева.

Основната причина за отрицателния финансов резултат е намаляването на продажбите на природен газ, започнали през 2022 година след скока в цената му. Допълнително, неустойките за дисбаланс между заявените и фактически потребени количества допринасят за отчетената загуба, в размер на 183 хиляди лева.

По време на дневния ред на отчета на „Балкангаз 2000“ АД изп. директор на дружеството Михаил Димитров обясни за финансовото състояние на дружеството и отговори на въпроси, зададени от общинските съветници. Кметът на Община Ботевград направи своя коментар за финансовата загуба и отправи апел към г-н Димитров за минимизиране или отстраняване на тази загуба.

Цялото обсъждане и гласуване на отчета на „Балклангаз 2000“ АД можете да изгледате тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *