Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград отдаде почит пред паметта на Ботев и загиналите за свобода

2 юни е Денят на Ботев. Днес в цяла България се отбелязват 148 години от подвига на поета и революционер Христо Ботев и неговата чета. В града, носещ неговото име – Ботевград, бе подготвена кратка музикално-поетична програма, подготвена от ученици от училищата в Ботевград.

Учениците от ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград Витомир Витомиров и Маргарита Кенарова изпълниха поемата на гениалния поет и революжионер „Хаджи Димитър“, а ученици от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Ботевград изрецитираха стихотворението „Хайдути“. Константин Коцев от ТПГ „Стамен Панчев“ изпълни стихотворението „На Ботев“ от Недялко Йорданов. Пред паметника на Ботев зазвуча и песента „Хубава си, моя горо“ в изпълнение на народната певица Иванина Иванова.

В знак на почит и признателност към Христо Ботев и загиналите за свободата на България бяха поднесени, под съпровода на Общински духов оркестър – Ботевград, венци и цветя от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов, Общински съвет – Ботевград в лицето на д-р Илин Черняшки, Общинската библиотека, дружества, учебни заведения от община Ботевград, Историческия музей, ОП „Туризъм“, кметства от община Ботевград и политически партии.

Поднасянето на венци и цветя съвпадна с прозувачането на сирените в памет на поета революционер. В продължение на 2 минути с излъчването на акустичния сигнал за „Въздушна опасност“ от сирените в града, както и в цялата страна, минувачи и моторни превозни средства спряха на място, изразявайки своята признателност към подвига на тези, дали живота си за нашата свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *