Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Скравена отбеляза 148 години от героичната саможертва на Христо Ботев и падналите за свободата на България (СНИМКИ)

148 години от гибелта на Христо Ботев се навършват днес – 2-ри юни, почитаме и загиналите за свободата и независимостта на България. Сиренната система в цялата страна бе задействана и жителите останаха на място и запазиха мълчание в знак на признателност към паметта и делото на загиналите борци за национална свобода.

Програмата на Община Ботевград по повод Деня на Ботев се състоя основно в село Скравена – селото с тленните останки на Ботевите четници.

Специални гости бяха Александър и Чавдар Ботьови – родственици на поета и революционер Христо Ботев, Марин Маринов – народен представител от 49-то Народно събрание от 26-ти МИР София-област, Иван Ченчев – народен представител от 49-то Народно събрание от 26-ти МИР София-област, Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград, Ангел Павлов – кмет на село Вакарел (Община Ихтиман), Пешо Младенов – кмет на село Литаково, Гергана Минкова – кмет на село Скравена, д-р Илин Черняшки – председател на Общински съвет – Ботевград, общински съветници от ОбС – Ботевград и кметски наместници.

За начало се проведе ученически конкурс за изпълнение на творба от български автор и за рисунка с патриотична тематика под наслов „И певци песни за него пеят“. По-късно в салона на НЧ „19 февруари 1906“ бе изнесен поетично-музикален спектакъл „Българска моя земя“ с участието на изпълнители от Национална гвардейска част. Освен музикални изпълнения зрителите видяха и театрално изпълнение – изкупуването на 12-те глави на Ботевите четници, изиграно от актьори при Драматичен театър – Ботевград.

До започването на кулминационната част от възпоменателните чествания по повод Деня на Ботев звучаха изпълненията на Общински духов оркестър – Ботевград, с диригент Иванка Савова, и Младежки духов оркестър – Ботевград, с диригент Константин Гайдарски, пред сградата на читалището в Скравена.

Изнесена бе и традиционната панихида в памет на поета революционер Христо Ботев и загиналите за свободата в храм „Св. Св. Козма и Дамян“ – село Скравена. Оттам с факелно шествие специалните гости на кулминационната церемония стигнаха до ремонтирания площад „Христо Ботев“, където ги очакваше перфектният строй на войниците от Военно формирование 54 990 – гр. Враца.

2-ри юни е денят на българското безсмъртие, денят на нашата гордост, ден за преклонения пред подвига на безсмъртния войвода и неговата вярна чета, които преди 148 години целунаха родната земя и завинаги се сляха с нея, ден за почват към героите, отдали живота си за свободата. Присъствието ни тук, пред Паметник-костница на Ботевите четници, днес е израз на огромната ни признателност към всички знайни и незнайни герои. В страниците на славната българска история записаха имената си и нашите деди от Скравена, както и още 136 мъже от селото, които оставиха костите си по бойните полета на войните за обединение на България. Уважаеми госпожи и господа, за мен е чест да Ви приветствам с „Добре дошли!“ на настоящето тържествено честване, посветено на 2-ри юни – Ден на Ботев и загиналите за свобода и независимостта на България и на 148 години от подвига на Ботевата чета.„, каза в своята реч кметът на село Скравена Гергана Минкова.

Думата получи прапраплеменникът на Христо Ботев, а именно Александър Ботьов. „Историята е тази, която ни напомня за великите българи, и не бива да забравяме заради кого днес дишаме и крачим свободно по българска земя, да помним и почитаме славното, да съхраним и използваме това минало само със светли цели. Поклон пред жителите на Скравена, които преди 148 години успяха да съхранят паметта на Ботьовите четници и до днес Скравена пази спомена за великия подвиг! Поклон пред името и делото на Христо Ботев и неговата вярна дружина! Завинаги Геният ще остане част от нас, българите, част от народа, който помни и силно пази в сърцето си историята. Докато Ботев и безсмъртната чета живеят в сърцата ни и държавата ни ще пребъде. Да живее Христо Ботев и четниците му! Да живее България! Благодаря Ви!„, обърна се към всички присъстващи родственикът на Христо Ботев.

Както винаги бе запален възпоменателният огън пред Паметник-костницата на Ботевите четници и поднесени цветя и венци. Цветя и венци поднесоха Община Ботевград, Общински съвет – Ботевград, кметства от община Ботевград, Военно формирование 54 990 – гр. Враца, народни представители, детски и учебни заведения от община Ботевград, Исторически музей – Ботевград, сдружение „Орханиец“, НЧ „19 февруари 1906“ – село Скравена, политически партии и коалиции, общински съветници от ОбС – Ботевград, пенсионерски клубове от община Ботевград, Ротари клуб – Ботевград и други.

Накрая честванията приключиха с тържествена заря-проверка.

В исторически план от 1953 г. до 1988 г. 2-ри юни се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. е обявен като Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *