Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Известната Стратиева пиеса „Римска баня“ бе изиграна на ботевградска сцена

На 12 юни в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ актьори от театрален състав „Карнавал“ представиха една от най-известните пиеси на писателя и драматург Станислав Стратиев – „Римска баня“. Играта на актьорите от театрален състав „Карнавал“ за тази осма поредна пиеса е в резултат на шестмесечни репетиции.

Освен от любители на театъра, пиесата бе изгледана и от кмета Иван Гавалюгов, който присъстваше на събитието.

В „Римска баня“ взеха участие: Миглена Велчева, Поля Николова, Витомир Терзийски, Петя Василева, Памела Коцева, Валентина Игнатова, Деница Златева, Преслава Ангелова, Маргарита Цветанова, Ирина Сайкова, Васил Василев, Илвена Крумова, Радосвета Живкова, Василена Петрова и Димана Милчева. Своя дебют на театралната сцена направиха Маргарита Цветанова и Деница Златева.

Режисьорът на постановката Мирослав Йорданов я определи като „много сложна“. „Момичетата и момчетата се справиха много добре. Главната героиня миналата година беше нова с две малки различни роли и тази година я избрах за главната роля. Тя много добре се справи, плюс всички останали. Две момичета направиха дебют, които са спряха прекрасно, над моите очаквания, но те се справят така, защото аз по време на репетиции ги убеждавам, че театъра е интелигентно изкуство и трябва постоянство, както и поне малко да ти идва отвътре, да имаш желание, защото без желание не се получават нещата.„, спомена режисьорът след пиесата.

Сценарият на пиесата е осъвременен. В оригинала ѝ героите са само мъже и една жена, а за тази постановка бяха само жени и един мъж. В настоящия вариант има само един епизод, който е бил добавен от режисьора, за да бъде по-добре разбирана и възприемана самата пиеса.

Г-н Йорданов сподели още, че до края на годината от театрален състав „Карнавал“ ще изиграят отново „Римска баня“ през октомври месец за начало на театралния сезон, а след това ще започнат подготовка за следващата постановка, която ще бъде представена през май или юни 2025 г.

За пиесата „Римска баня“ (съвременен вариант):

Връщайки се от почивка, Ива Антонова заварва в хола си суматоха. В нейно отсъствие при ремонта на жилището ѝ е открита добре запазена римска баня от времето на Помпилиан. От този миг животът на Антонова се превръща в пълно безумие. В центъра на хола ѝ се заселва Доцентка, готова да спи сред разкопките, дори да зареже годеника си само и само някой да не посегне на „откритието ѝ”. „Изкуствовед” – износителка започва да преследва Антонова с идеята как ще пласират римската баня зад граница, а опитна адвокатка я притиска да продаде изгодно апартамента на вманиачен по античните находки клиент. Но и това не е всичко. За нуждите на басейна е назначена спасителка, която ежедневно „спасява” Антонова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *