Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Знамето на Община Етрополе ще се вее на връх Етрополе в Антарктида

Проф. Христо Пимпирев избра именно гр. Етрополе за премиера на филма „Едно ледено лято“. Автор на продукцията е журналистката от БНТ Мария Чернева, оператор – Анна Андреева и режисьор – Ара Хугасян, които завладяващо разказват за експедициите до Антарктида, за българската база и за трудностите, които полярниците ни срещат, като главен герой във филма е самият проф. Пимпирев. Според него това е най-успешният филм за българската антарктическа мисия от многото направени до сега, защото има дълбочина и показва какво правят учените на ледения континент, заради които всъщност се правят експедициите.

Това, с което аз лично най-много се гордея е, че на Антарктида има връх, който се казва Етрополе. Поради тази причина искам да Ви подаря знамето на Община Етрополе и за нас ще е чест то да се вее на връх Етрополе в Антарктида“, заяви кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Той подари и книга на проф. Пимпирев за гр. Етрополе, за да научи повече за града и историята му и да разказва на Антарктида за китното балканско градче и защо именно на него е кръстен връх Етрополе.

Проф. Пимпирев обеща, че знамето на Етрополе ще бъде в Антарктида и че ще направи всичко възможно то да се развее на връх Етрополе, като бъде занесено лично от етрополец и покани кмета инж. Александров да се присъедини към екипа за следващата полярна експедиция.

Мария Чернева заяви, че предстои нов проект на ледения континент за геоложки проучвания и алпинисти ще приближат доста близо връх Етрополе, така че това желание на кмета е напълно осъществимо. Проф. Пимпирев каза, че ще помоли за съдействие освен алпинистите и геолозите, защото е известно, че Етрополе е град, който захранва цяла България със суровини, които се добиват в неговите околности.

На събитието присъства кметът на Община Етрополе  инж. Владимир Александров, зам.-кметът Катя Симеонова, служители на Общинска администрация, много гости. Събитието се организира от Община Етрополе, съвместно с Клуб на миньора и минното дело към Елаците-мед Етрополе. 

Част от присъстващите се сдобиха  и с екземпляри от най-новата книга на професора „Антарктическият стопаджия“ с автор Иглика Трифонова, която също присъства на срещата. Тя отбеляза, че в книгата може да се прочете какво е било в първите години на българската мисия на Антарктида и горещо препоръча да се гледа филма, където вече се вижда една модерна база с кораб и научна лаборатория.

На 14 юни, по покана на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров отново ни гостува известният български учен, полярен изследовател и ръководител на Българската антарктическа мисия проф. Христо Пимпирев. На срещата-разговор в  Големия салон на читалището бе и премиерното представяне на филма „Едно ледено лято“ на журналистката от БНТ Мария Чернева.

На събитието присъства кметът на Община Етрополе  инж. Владимир Александров, зам.-кметът Катя Симеонова, служители на Общинска администрация, много гости. Събитието се организира от Община Етрополе, съвместно с Клуба на миньора и минното дело към Елаците-мед Етрополе. 

В около 40-минутната лента  „Едно ледено лято“  авторът Мария Чернева, операторът Анна Андреева и режисьорът Ара Хугасян разказват за експедициите и за нашата база на Антарктида, за трудностите, които полярниците ни срещат, и за успехите, които постигат на Ледения континент, за това как влияят климатичните промени върху динамиката и развитието на ледниците и за още куп прелюбопитни неща.

След прожекцията на филма, който за първи път се показва пред жива публика, главният герой в него проф. Пимпирев благодари на кмета инж. Владимир Александров за поканата и на Мария Чернева като автор на лентата, като изрази мнение, че това е най-хубавият филм за българската антарктическа мисия от многото направени до сега, защото има дълбочина и показва какво правят учените на ледения континент, заради които всъщност се правят експедициите. Изключително развълнувана от високата оценка на проф. Пимпирев, Мария Чернева, която за трети път стъпва на Антарктида, изрази надежда всеки следващ филм да е още по-хубав и да има възможност да обхване повече от научните проекти там.

С приветствие към гостите се обърна кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров: „Това, с което аз лично най-много се гордея е, че на Антарктида има връх, който се казва Етрополе. Когато отидете отново там на следваща експедиция и хората ви питат защо този връх се казва така, искам да Ви подаря една книга, за да научите повече за нашия град“

Инж. Владимир Александров имаше и особена молба към проф. Пимпирев.“ Това е нашето знаме на Община Етрополе. Искаме се да го видя някъде на Антарктида и за нас това ще е голяма гордост то да е там, щом има връх Етрополе“, заяви кметът.

Проф. Пимпирев отговори веднага: „Знамето на Етрополе ще бъде в Антарктида и аз се надявам то да се развее на връх Етрополе, а защо не да го занесе и един етрополец“.

Мария Чернева добави, че предстои нов проект на ледения континент за геоложки проучвания и алпинисти ще приближат доста близо връх Етрополе, така че това желание на кмета е напълно осъществимо. Проф. Пимпирев каза, че ще помоли за съдействие освен алпинистите и геолозите, защото е известно, че Етрополе е град, който захранва цяла България със суровини, които се добиват в неговите околности.

С желание да промотира Етрополе кметът връчи и четири билета за участието на ФА „Балканска младост“ в ТОП 10 на Българския танцов фолклор.

Част от присъстващите се сдобиха  и с екземпляри от най-новата книга на професора „Антарктическият стопаджия“ с автор Иглика Трифонова, която също присъства на срещата. Тя отбеляза, че в книгата може да се прочете какво е било в първите години на българската мисия на Антарктида и горещо препоръча да се гледа филма, където вече се вижда една модерна база с кораб и научна лаборатория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *