Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Лекция за зависимостите на 21-ви век в четвъртото издание на фестивала „Здравей, здраве“ в Ботевград

Разговор за съвременните зависимости с експерта по превенция и лечение на зависимости Светлана Йорданова се проведе днес, 15 юни, в зала „Ботевград“ като част от програмата на двудневния фестивал „Здравей, здраве“ в Ботевград. Той се провежда за четвърта поредна година в града и се е превърнал в традиция.

Тази сутрин фестивалът бе открит от мажоретни състави при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград и от Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград. Организатори на събитието са Инициативна група „Граждани за Ботевград“ в лицето на Мая Георгиева и Галина Боткова. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Община Ботевград.

В програмата на събитието бяха предвидени и се проведоха безплатни практики по йога за деца и йога за възрастни, Су-джок терапия, енергийни упражнения, дихателни техники, тематични беседи и кино. Междувременно пред читалището в Ботевград, както и във фоайето му, е разположен базар, на който посетителите ще могат да си закупят различни продукти, обвързани с темата на фестивала, а именно – здравето.

Част от днешната програма бе разговор за зависимостите със Светлана Йорданова в зала „Ботевград“. Тя има дългогодишен опит в превенцията на породили се зависимости, или т.нар. зависимостите на 21 век – алкохол, хазарт и наркотици.

Светлана Йорданова сподели със аудиоторията неколкократно и за примери със свои пациенти, придобили зависимост към съвременните изкушения. По време на лекцията, освен за засисимите сред възрастните, бе засегната и темата за пораждането на зависимост у децата. От една страна за това как те виждат зависимостта на родителите си, а от друга страна – за непълнолетните, които взимат наркотици от юношеска възраст.

Програмата на „Здравей, здраве“ продължава и утре – 16-ти юни, 2024 г.– с лекции и практики през целия ден. Подробните часове на срещите можете да видите ТУК.

Йорданова разказа и за един от моделите за лечение, който е познат в чужбина – моделът „Минесота“. Прилага в САЩ от около 70 години и е широко известен и в Европа. Според опитни в сферата „Минесота“ показва доста добра ефективност при всички видове лечение на зависимостите – над 50-53% от преминалите лечение по този метод остават чисти за цял живот.

Светлана Йорданова повече от 20 години работи в областта на превенцията и лечението на зависими. В периода 2015 – 2017 г. е секретар на Националния съвет по наркотични вещества. Заместник-министър е на здравеопазването от 2017-2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *