Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Старт на 50-ото Народно събрание, не избраха председател

Снимка: plevenutre.bg

Старт на 50-ото Народно събрание. Първото заседание бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН). Депутатите не успяха да изберат председател на 50-ото Народно събрание при първия опит в два тура.

В залата се регистрираха 237 депутати от 240.

От разединението страда държавността. Българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано, заяви Силви Кирилов, най-възрастният присъстващ народен представител, след като откри първото заседание на 50-ото Народно събрание.

Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно, живеем в сложна социално-политическа ситуация, посочи той. Кирилов отбеляза, че в обществото липсва доверие в институциите и в политическата система, както и усещане за недостиг и липса на справедливост. Няма единство в обществото, нещо повече – често противоречията са антагонистични, добави още той.

Логичният въпрос е какво трябва да направим, посочи Кирилов. Мисля, че всеки един от нас лично или като политическа партия е необходимо да анализира и да осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и частно-политически интерес в името на решаването на най-важните икономически и вътрешно- и външнополитически предизвикателства, заяви той. Според Кирилов е необходимо е създаване на стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса, за спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост и да вижда, че има възмездие за тези, които пристъпват закона и морала.

Народът ни постави изключително важни и съдбовни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието, каза Силви Кирилов. Време е да върнем здравия разум, призова той.

Новите депутати положиха клетва 10 минути след 9 часа. Клетва не положи Николай Марков от „Величие“. Причината е закъснение с 20 минути.

Четирима бяха номинираните за председател на 50-ото Народно събрание.

От „Възраждане“ издигнаха за поста Петър Николаев Петров. Депутатите отхвърлиха предложението на първи и втори тур.

Депутатите не приеха и предложението Рая Назарян да стане председател на НС. При първото гласуване 69 депутати гласуваха против, а „ЗА“ гласуваха 114, 55 гласуваха с „въздържал се“. При второто гласуване „За“ бяха 116, а против – 69, „въздържал се“ гласуваха 53 народни представители. Предложението бе отхвърлено и на двата тура.

Другите две номинации бяха от „Има такъв народ“ и „Величие“. ИТН предложиха за председател на парламента Силви Кирилов, а от най-малката партия в парламента издигнаха проф. Юлиана Матеева.

След гласуването депутатите излязоха в над 30-минутна почивка. След това Силви Кирилов обяви от трибуната на НС, че закрива днешното заседание. То ще бъде възобновено утре, 20 юли от 10 часа.

Представителите на различните политически партии и коалиции направиха изказвания от трибуната на НС.

Първи се изказа Тома Биков от ГЕРБ. „Готови сме да водим принципен диалог за идеи за развитието на страната с всеки, но няма да допуснем доверието на нашите избиратели да бъде използвано за корпоративни интереси. Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната. Няма да участваме в управлението на всяка цена и няма да допуснем доверието от нашите избиратели да бъде пропиляно, без да бъде намерено решение за преодоляване на политическата криза“, каза той.

По думите му вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. „Ако предложената от нас формула бъде отхвърлена, сме готови да вземем това решение, като осъзнаваме всички рискове, които то носи за държавата. Отиването на нови избори би било лош вариант за страната. Тези рискове обаче ще бъдат далеч по-малки от риска да сформираме безпринципно мнозинство без широка политическа и обществена подкрепа“, добави Биков.

Втори от трибуната се изказа Йордан Цонев от ДПС. Той пожела здраве на новите депутати и успешно изпълнение на дълга пред хората и родината и благодари на избирателите на ДПС.

„Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст. Дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Второто нещо, което ни казаха е, че не искат нови избори, искат да спрем цикъла от шест последователни избори в рамките на три години“, каза Цонев.

Трети се изказа акад. Николай Денков от ПП-ДБ. „Всяко народно събрание трябва да започва с надежда“, каза той. „Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на хората и бизнеса. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява, затова всяка политическа сила, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България“, каза той.

„Резултатите от изборите ясно определиха ролята ни на опозиция“, каза Денков.

Следващ с изказване от трибуната бе лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Малцина от вас, сънародници, упражниха задължителното си право на глас преди само 10 дни, останалите 70% останахте вкъщи. Огромна част от народа заяви, че не се интересува кой управлява държавата и кой е отговорен за настоящето и бъдещето на нацията“, каза Костадинов.

Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров също направи изказване от трибуната на НС. „Влизаме в 50-то НС с един голям дълг към България. Политиката се изолира от народа, превърна се в проект“, каза той.

Зафиров каза, че трите ключови думи на БСП в този парламент са „отговорност, разум и диалог“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ бе следващият с изказване от трибуната. Той се обърна към депутатите. „Повечето от вас бяха в 49-о НС и положиха същата клетва и я нарушаваха многократно, погазваха законите, както си искат и се ръководиха от собствените си партийни интереси“, каза Йорданов. По думите му избирателите изпитват срам.

„Почти е невъзможно да се върне здравият разум там, където почти го няма“, добави той.

„Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено, отколкото да нанася вреда след вреда“, каза Йорданов. „Туко що положихме клетва, дано този път да я изпълним“, призова той в края на изказването си.

Дали за българските граждани ще сме „мръсници“ или „герои“ зависи само от нас, каза Виктория Василева от „Величие“ в декларация от парламентарната трибуна по време на първото заседание на 50-ото Народно събрание. Винаги започваме мандатите на Народното събрание с програмни речи, в които даваме обещания, които никога на изпълняваме, посочи Василева. В тези речи правим заклинания, които на следващия ден забравяме, коментира тя. В декларацията си Василева прочете стихове на Дамян Дамянов.

В пленарната зала присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, бивши председатели на Народното събрание, представители на съдебната власт, на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият народен представител. Той е на 24 г., избран за депутат от Русе. Той беше най-младият депутат и в предишното 49-о Народно събрание.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *