Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

От втория опит: Депутатите избраха Рая Назарян за председател на 50-ото НС

Снимка: БГНЕС

След два дни заседание и две гласувания  Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Тя получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и Има такъв народ. Тя събра 131 гласа „за“, 66 – „против“ и 39 се въздържаха.

Депутати избраха и заместник-председатели на парламента. Гласуваха 236 народни представители, като от тях  233 гласуваха „за“, 0 „против“ и 3 „въздържали се“.

Заместник-председател от ГЕРБ е Росица Кирова, от ДПС – Йордан Цонев, от ПП-ДБ – Атанас Атанасов, от БСП предлага Драгомир Стойнев, от Възраждане – Цончо Ганев, от ИТН – проф. Андрей Чорбанов, от Величие – Виктория Василева.

След това последва избор на секретари на НС – 14 на брой (по двама от всяка партия). Това са:

  • ГЕРБ – Марин Маринов и Галя Василева
  • ДПС – Небие Кабак и Мюмюн Мюмюн
  • ПП-ДБ – Васил Стефанов и Иван Белчев
  • „Възраждане“ – Светослав Тодоров и Светослав Таслаков
  • БСП – Деян Дечев и Иван Петков
  • ИТН – Ивайло Костадинов и Станислав Богдански
  • „Величие“ – Лариса Савова и Радостин Колев

Най-възрастният присъстващ народен представител Силви Кирилов („Има такъв народ“), който ръководи заседанието, предложи първо отново да приемат процедурните правила за избор, след това да бъдат направени номинации и да се проведе гласуване. 

От ГЕРБ-СДС, ИТН и „Възраждане“ потвърдиха кандидатурите си от вчера – Рая Назарян (ГЕРБ), Силви Кирилов (ИТН) и Петър Петров (Възраждане). Кандидатурата си смениха само от „Величие“, като днес тяхното предложение е Виктория Василева.

Хамид Хамид (ДПС) възрази, че няма как повторно да приемем вече приети правила. Трябва да продължим процедурата с номинации, смята той.

В отговор Кирилов обясни, че предложението му се основава на юридически консултации. Нищо не ни пречи да приемем правилата отново и да тръгне процедурата отначало, посочи той.  

След това от ДПС поискаха и беше дадена 30 минути почивка, за да се изясни този въпрос.

След първото прекъсване, поискано от ДПС, трябваше да се премине към номинации за председател на законодателната институция по вече приетите вчера процедурни правила. 

От ГЕРБ-СДС обаче поискаха един час почивка, за да продължат консултациите и да се стигне до решение. Силви Кирилов, ръководещ заседанието, даде още 25 минути почивка. 

В първия ден на заседанието бяха номинирани 4-ма кандидати, на балотаж отидоха двама от тях. Но никой не събра необходимата подкрепа.

След проведените два тура Народното събрание не успя да избере председател и сега отново борбата ще продължи. Кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи най-много гласове: 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. След нея беше кандидатът на Възраждане – Петър Петров – с 41 гласа от депутатите от партията му и трима от ИТН.

Кандидатът на ИТН Силви Кирилов, Петър Петров на „Възраждане“ и проф. Юлияна Матеева, издигната от “Величие” също не получиха нужните гласове.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Рая Назарян не стане председател на 50-я парламент, то страната отива на следващи, поредни, предсрочни парламентарни избори.

Самият той призова за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно повече политически партии. И заяви, че няма да оттегли кандидатурата й, защото въпросът бил „принципен“. Подкрепи го председателят на ДПС Делян Пеевски, който също заяви, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.

В сряда следобед от ПП за пореден път припомниха, че няма да подкрепят правителство на Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат, и настоя президентът Радев да му даде третия мандат, когато дойде време за това.

Засега обаче за подкрепа са се обявили само от ДПС, а за мнозинство са нужни 121 гласа.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *