Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Регионален летен салон на визуалните изкуства бе открит в Ботевград

Днес, 21 юни, в Залата на съвременното изкуство „Хетеротопии“ бе официално открит първия Летен салон на визуалните изкуства – арт базар на художници от Северозападния край на България. Организатор на изложбата е ботевградският художник и член на Съюза на българските художници Володя Казаков, който присъстваше на откриването.

Сред гостите бяха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, секретарят на Общината Стефка Граматикова, председателят на Съюза на българските художници (СБХ) Любен Генов и председателят на монтанското дружество на СБХ Дончо Планински.

„Да се организира такова събитие, колегите, които са организирали пленери и подобни изложби от по-голям мащаб, знаят, че е доста трудно, но благодарение на вашата отзивчивост и на тези, с които се познаваме от Северозападна България, в която има превъзходни художници, той се осъществи.“, каза в началото Володя Казаков.

Председателят на Съюза на българксите художници Любен Генов сподели информация за откриващата се изложба, за изложбите в Северозападния край на самия Володя Казаков и за пътя на художническото дело в Ботевград. „В света на изкуството институционалните теории, определящи общественото му организиране, са особено важни за развитието му в условията на съвременността. Още по-важно е, че вече редица примери в културния живот на страната двусмислено доказват това и на практика. Правенето на изкуства е индивидуален процес и особено силно е изразено това в работата на художниците, но за да стане нашето изкуство част от културата, за да се осмисли значимостта на нашите послания са нужни институции и посредници, институции и посланици и сътрудничество между тези институции“, сподели в своето слово г-н Генов.

Думата получи и Нейчо Славчев, който от 30 години организира подобни изложения. „Изкуството има нужда от подкрепа, най-вече от Общината. Когато Общината е обърната с лице към творците и към тези мероприятия, те винаги ще имат успех. Ботевград има късмет с един ценен човек, който се ангажира с много усилия, с много труд да постига резултати с тези мероприятия. Аз искам да го поздравя и като организатор, и като приятел, и като съгражданин. Вярвам, че винаги подкрепата от Общината ще има положителни резултати.“, каза Нейчо Славчев към своя оряховски съгражданин Володя Казаков. Г-н Славчев подари на кмета Иван Гавалюгов албум, издаден в памет на най-известния художник от град Оряхово проф. Марин Върбанов.

Накрая кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов откри летният салон – арт базар с думите: „Надявам се за в бъдеще да имаме възможност всички да присъстваме на такива събития, организирани и състоящи се в община Ботевград, защото Ботевград е развит във всяко едно отношение, смея да твърдя и в духовно, и има своите представители и в изобразително изкуство, както в другите видове изкуства. Един от най-видните г-н Володя Казаков, който искам специално да го поздравя за всичко, което е правил в своята кариера на творец до момента, и вярвам, че ще продължи да организира подобни събития, защото съм сигурен, че това му е коствало немалко усилия, безсънни нощи, емоции и в крайна сметка днес стигаме до откриването на този летен салон на изкуствата, който надявам се да стане сериозна, неизменна и важна част от културния календар на Община Ботевград. Поздравявам всички присъстващи, всички творци, участващи в този салон на изкуствата, благодарности на колегите от Община Ботевград, от Общинско предприятие „Туризъм“ и от Исторически музей – Ботевград, които спомагат за добрата организация на това събитие. Аз вярвам, че ще стане традиционно и ще се разшири като мащаб и като съдържание.“

В Летен салон на визуалните изкуства за включени картини, произведения от дърво и други на 43-ма творци от Враца, Монтана, Лом, Козлодуй, Оряхово, Мездра и Ботевград, както и възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване – село Кунино.

Летният арт базар ще може да бъде разгледан от желащите до 29 юни 2024 г. в часовия диапазон от 9:00 до 19:00 часа в Залата на съвременното изкуство „Хетеротопи“ (до Туристически информационен център).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *