Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград ще кандидатства за изграждане на компостираща инсталация по програма „Околна среда“ 2021-2027

На редовното заседание на Общински съвет – Ботевград, провело се на 27 юни 2024 г. в зала „Ботевград“, се взе решение да бъдат отпуснати финансови средства от собствени приходи за изготвянето на прединвестиционно проучване за изграждането на компостираща инсталация за нуждите на РСУО – Ботевград, с което Община Ботевград ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по процедура BG16FFPR002-2.003 „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци“ по приоритет 2 „Отпадъци” на Програма „Околна среда” 2021-2027 г. Допустими за финансиране по тази процедура са само инсталации за компостиране.

За да отговори на изискванията, общината трябва да представи предварително (прединвестиционно) проучване. Това проучване трябва да съдържа информация съгласно глава втора на Наредба № 4 от 21 май 2001 г. и други специални нормативни уредби, като Наредба № Н-4 от 2 юни 2023 г. и Наредба № 6 от 27 август 2013 г. То трябва да включва информация за:

  • Строителното инвестиционно намерение.
  • Необходимите съоръжения, съдове и техника за разделно събиране на биоразградимите битови отпадъци.
  • Вид и технология на инсталацията.
  • Прогнозна стойност за изграждане на инсталацията.

Разходите за изготвяне на предварителни (прединвестиционни) проучвания са допустими за финансиране съгласно насоките за кандидатстване по процедурата. След одобрение на проекта и сключване на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, общината може да поиска възстановяване на направените разходи.

Община Ботевград проведе пазарно проучване, което установи, че необходимите средства за изпълнение на дейността възлизат на 59 998.80 лв. с включен ДДС, съгласно приложена ценова оферта от софийската фирма „Пи Ай Си“ ЕООД.

Общинските съветници одобриха отпускането на въпросните финансови средства от собствени приходи с 19 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 3 – „въздържал се“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *