Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обявена е процедура по подбор на съдебни заседатели 

Съгласно изискванията на закона за съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който – е на възраст от 21 до 68 години; има настоящ адрес в община Ботевграс, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатства; има завършено най-малко средно образование; не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;  не страда от психически заболявания.

Съдебен заседател не може да бъде лице, което:  е съдебен заседател в друг съд;  е общински съветник от съдебния район, за който е избран;  участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

Съдебните заседатели трябва да бъдат граждани, които притежават чуство за отговорност и проявяват желание да участват в разглеждането на наказателни дела. Законът дава предимство на лица, които са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

Кандидатите за съдебни заседатели трябва да подават до 30.08.2024 година в деловодството на Община  – Ботевград, следните документи:

1. заявление по образец /приложение №1 към настоящата обява/;

2. подробна автобиография, подписана от кандидата;

3. нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;

4. медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

5. данни за контакт на две лица, към които представетиле на Общински съвет – Ботевград  да се обръщат за препоръки;

6. мотивационно писмо;

7. писмено съгласие;

8. декларация за липса на обстоятелствата по чл.67, ал. 3 от Закона за съдебната власт /в приложение №1 към настоящата обява/;

9. документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

Изслушването на допуснатите кандидати ще бъде проведено в периода от 09.09.2024 година до 11.09.2024 година, като за деня и часа всеки от кандидатите ще бъде уведомен допълнително по предоставения от тях телефонен номер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *