Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проведе се кампанията за електронното здравно досие с приложението на еЗдраве

Днес, 4 септември, на пл. „Освобождение“ пред НЧ „Христо Ботев1884“ в 12:00 ч. се проведе първата информационна среща с кампанията относно популяризирането на електронното здравно досие и приложението eЗдраве. Ботевград имаше възможността да е сред първите информирани градове от цяла София област.

Бяха зададени няколко въпроса относно самата кампания и приложението.

Йоана Станчева, служител в РЗИ – София област, дирекция „Медицински дейности“ отговори на следните въпроси:

„Както знаем в цялата страна започна кампанията по разясняване относно електронните досиета. Какви са ползвите за хората, които ще имат достъп до своето медицинско досие?

– „ Ползите са, че във всеки един момент, всеки гражданин може да влезе и съответно да проследи на какви прегледи е бил , какви ваксини са му били поставяни. Родителите могат да сдвояват своето досие с досиетата на своите деца и да следят ваксинации, през какви прегледи са преминали те и така всеки един човек може да следи своя здравен статус. “

„ Може ли да се провели дали на даденото име не са изписвани лечения или хоспитализация, които той не е бил? “

– „ Да, може да се провери и това като съответно в системата фигурира лечебното заведение или специалиста, които е изписал този преглед. “

„ Това означава ли, че хората могат да подават жалби за неправомерно изразходвани средства от касата? “

– „ За съжаление не мога да Ви отговоря със сигурност на този въпрос, защото не сме го коментирали в РЗИ, но гражданите по всяко едно време могат да подават жалби за всичко свързано със здравния им статус към Министерството на здравеопазването. “

От Йоана Станчева също разбрахме, че има интерес от гражданите на Ботевград относно тяхното здравно състояние. Освен това достъп до приложението може да се получи в офиса на регионалната здравна осигурителна каса, която е на територията ни на местообитание. Това се случва със здравно осигурените лица, а тези, които не са могат да посетят всеки един офис на информационно обслужване АД или в РЗИ в София.

Начините за получаване на достъп за електронното досие са два и те са следните:

Първият е бил електронен подпис, но поради липсва на възможност от голяма част от гражданите сега е създаден и друг вариант.

Вторият е, че в момента тече сдвояване на електронните досиета, което става чрез: сдвояване в офис, информационно обслужване АД, районните здравни осигурителни каси по места и РЗИ по адрес на местоживеене на лицето.

Съответно самото лице, което желае да получи достъп до своето електронно досие трябва да посети офис на един от изброените.

Там на място веднага и то само с личната му карта и съответно да разполага със смартфон, на който си инсталира приложението „еЗдраве“ и опълномощено лице от съответната институция извършва сдвояването чрез QR код, който се сканира с приложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *