Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Днес, 6-ти септември, с традиционна програма в Ботевград се проведе честването на 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Отблеязването започна с изпълнения на Общински духов оркестър – Ботевград пред читалището и продължи на площад „Незнаен войн“ със същинската част от програмата на Община Ботевград. Пред паметника на Незнайния воин деца от детска градина „Звънче“ изпълниха песните „Молитва за България“ и „България“ и изрецитираха тематични стихчета, а след това и ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград също изпяха композиция от патриотични песни.

Програмата в Ботевград по повод Съединението завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.

На празника входът към Часовниковата кула и към Историческия музей е свободен. В музея е подредена фотоизложба „Жената в община Ботевград – преди 100 години и сега“, която е дело на Радослав Маринов.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 г. Ден преди това – на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. по време на Цариградската посланическа конференция делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *