Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Политическите партии и коалиции се споразумяха за квотите в секционните избирателни комисии за изборите на 27 октомври

Общо 385 са участниците в Секционните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври 2024г в Община Ботевград. Сто тридесет и пет е броят на ръководството в СИК, според утвърденото от ЦИК разпределение. Броят на членовете в комисиите е 250.

Консултациите днес се водиха от Зам.кметът на Община Ботевград Румен Христов, Стефка Граматикова – Секретар на Община Ботевград и Веселка Николова- директор на Дирекция „Административно и информационо обслужване“ в община Ботевград. Те се проведоха от 17.00ч.

Коалиция ГЕРБ-СДС бе представлявана от Йонетка Йончева, Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ – от Миглена Боевска, ПП „Възраждане“ бе представлявана от Красимир Тончев и Маргарита Николова, Коалиция „ДПС-Ново начало“- от Павлин Марков, „Алианс за права и свободи“ бе представлявано от Чавдар Николов, Николина Цолова представлява Коалиция „БСП за България“, Партия „Има такъв народ“ – от Георги Иванов.

По време на консултациите Красимир Тончев от „Възраждане“ отправи възражение относно предложението на общинската администрация за разпределението на квотите, което по думите му е трябвало да бъде раздадено предварително. В отговор Граматикова обясни, че няма как то да бъде изпратено предварително, тъй като общинското ръководство не знае кои ще бъдат упълномощените представители на партиите и коалициите за провеждането на консултациите.

Представителите на парламентарно представените партии се споразумяха за разпределението на квотите в 45-те Секционни избирателни комисии в община Ботевград.

Разпределението на квотите в СИК в общината е, както следва:

Коалиция ГЕРБ-СДС има общо 117 представители, 15 председатели, 15 зам.-председатели и 15 секретари, и 72 членове в комисиите;

Коалиция „Продължаваме промяната“ има намаление в броя на представителите. Те са: 67 представители в СИК, 9-председатели, 8 – зам.председатели, 9- секретари, 41 членове;

ПП „Възраждане“  има увеличение в квотите. Те ще имат – 66 представители: 8 председатели, 9 зам.-председатели, 9 секретари, и 40 членове в комисиите;

Партия ДПС – 45 представители, 5 председатели, 5 зам.-председатели, 5 секретари, и 30 членове в комисиите;

Коалиция „БСП за България“  – 45 представители, от които 5 председатели, 5 зам.-председатели и 5 секретари, и 30 членове в комисиите;

Партия „Има такъв народ“ има 45 : 4 председатели, 4 зам.-председатели, 3 секретари, и 34 членове в комисиите;

Политическите партии и коалиции имат срок до 12.30ч на 24 септември 2024г да внесат писмени предложения за състава на СИК. Също така те трябва да представят Списък на резервните членове, които да заместят предложените от партиите и коалициите лица за състави на СИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *