Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Tрето поредно участие на ПГПЧЕ „Алеко Константинов”в програма „Евроскола”

На 15 юни 2019 г в Дома на Европа, София, се проведе регионално състезание за участие в програма „Евроскола” за София – град, Софийска и Пернишка област. 

В изключително оспорвано състезание екипът на езиковата гимназия в състав: Магдалина Николаева, Анна Мариноваот IXв клас, Стела Тишева и Деница Горанова от Xв и Пола Димитрова от XIв, координирани от преподавателя по френски език Нели Тенева, впечатлиха журито с презентационните си умения, компетентни и изчерпателни отговори, блестящо владеене на немски език. Темата, която жребият им отреди бе: „Гласът на гражданите в ЕС: петиции, гражданска инициатива, гражданство на ЕС”. След петминутно изложение на въпроса и двуминутно резюме на немски език, участниците отговаряха на въпроси на журито. 

Журито в състав: Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, професор д-р Ингрид Шикова – катедра „Европеистика“ в СУ и Людмил Вълков – Представителство на Европейската комисия в България оцени достойното представяне на екипа. ПГПЧЕ „Алеко Константинов” спечели квота за посещение на 24 ученици и 2 учители на Европейския парламент в Страсбург на 19.01.2020. 

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

За ПГПЧЕ „Алеко Константинов” това е трето поредно извоювано участие в програма „Евроскола” след 2010г и 2014г, когато представиха достойно страната и училището на този европейски форум. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *