Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стартира акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

С наближаването на новата учебна година и децата, завърнали се в града, отново стават активни участници в движението – пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища… Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата. За предотвратяване на нещастията, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички – родители, учители, водачи – ние ВЪЗРАСТНИТЕ.
С приближаването на всяка учебна година служителите от пътна и териториална полиция традиционно извършват проверки в районите на учебните заведения, включващи преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата.

Още през първия учебен ден полицейското присъствие в районите около училищата ще бъде засилено. Изготвени са графици за осигурено дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители.

В навечерието на всяка учебна година районните управления в състава на ОДМВР-София набелязват и изпълняват комплекс от организационни и превантивни мерки за осигуряване безопасността на децата.

С цел ограничаване  на предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, ще се проведе традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. 

За периода на провеждането й ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища, приоритетно в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията, дните от 23 до 29 септември, са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност.

На 28 септември в Плевен ще се проведе Националният конкурс за пътен полицай 2019, съчетан с  Ден на превенцията. Ден на превенцията ще бъде реализиран и във всички останали областни центрове, на който ще бъдат разпространени материали за превенция на пътната безопасност.

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение на пешеходците.

• Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно няколко пъти.  

• Ясният регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ и др.

• Основните неща, които детето трябва да знае, за да е в безопасност, са:

– къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича)

– как да пресича, как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобилът, за да предприеме пресичане

– кога не бива да пресича – напр.  пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил

– къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.

• Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна.  Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението. 

И най-важното: ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *