Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Представен бе проект „Хетеротопии“ по програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия

Пресконференция, във връзка със стартирането на проект №CB007.2.11.224 „Хетеротопии“, Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия се състоя днес в зала „Хр. Ботев“ на общинската администрация. Проектът представи Гергана Николова, Главен експерт „Управление на проекти“ в община Ботевград. Представителите на партньора  по проекта, които присъстваха на пресконференцията бяха директорът на Народния музей в Лесковац – Мира Ниношевич и още двама представители на музеяв сръбския град – Сузана Ранджелович, и Веролюб Трайкович .

Проектът се реализира от 17май 2019 г. Срокът му за реализация е 24 месеца. Бюджетът на проекта е 521 488.33 евро, от които 313 962.01 евро за дейностите в Община Ботевград и 207 526.32 евро за Народен музей Лесковац.

Водещ партньор е Община Ботевград. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020 г .
Община Ботевград и Народният музей на Лесковац обединяват усилията си за повишаване на потенциала на своето културно наследство като мощен ресурс за привличане на туристи и развиване на туризъм. 

Основните цели на проекта са насърчаване на устойчивото развитие културния туризъм и природата в Ботевград, което да повлияе на качеството на живот в трансграничния район, да се интегрират общностите в Европейското информационно и културно пространство, да се обособят културно-информационни ядра в двата града Ботевград и Лесковац (Сърбия). В Ботевград това са:1) Часовниковата кула, която да се превърне в алтернативна сцена,2)Исторически музей-Ботевград, който да се превърне в Музей на открито; 3)Промотиращ център , който да бъде център „Хетеротопии“.

В град Лесковац културно-информационни ядра, които ще се изградят по проекта са: Информационен център за популяризиране на туризма, Лапидариум – музей на открито с постоянни изложби и дигитализация на съществуващите експозиции, която да превърне музея в музей на бъдещето. Целевите групи на проекта са граждани, посетители и гости на двете общини, предприемачи , туроператорски фирми, местните власти на двете общини,млади хора и други заинтересовани лица, имащи интерес в сферата на туризма.

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов изрази задоволство от възможността на общината да участва и да спечели този проект. Това е втори проект по програмата за трансгранично сътрудничество, който Община Ботевград осъществява с град Лесковац. Първият е с баскетболен клуб „Актавис“. „С този проект надграждаме нашите взаимоотношения с град Лесковац. Надявам се, че и за в бъдеще ще имаме още съвместни проекти, които ще помогнат на жителите на дете населени места да подобрят жизнената среда и да направят взаимни контакти“, каза кметът Гавалюгов.

„Задоволство за мен е да сме партньори по проекта. В презентацията ще видите, колко иновативен е проектът и по този начин ще успеем да приближим културно-историческите потенциали на двата гарда“, каза директорът на музея в Лесковац, Мира Ниношевич.

Идейното развитие на проекта е по инициатива на Рени Лазарова – директор на Исторически музей –Ботевград, арх. Мариела Андреевска и Евелина Донкова – ландшафтен архитект.
Координатор по проекта е Мариета Димитрова – Главен експерт „Европейски и национални програми и проекти“.

Дейностите по проекта представи с арх. Мариела  Андреевска. По думите й проектът е иновативен, защото той разработва и представя цялостна концепция за градско развитие, която е отворена система и винаги може да се допълни с ново ядро, за да се оформи цялостна мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *