Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Румен Гунински отчете втория си мандат пред жителите на Правец

Днес пред многобройната аудитория в Народно читалище „Заря“-град Правец, кметът на общината Румен Гунински представи отчет на втория си мандат 2015-2019. След това бе показан филм „Ретроспекция на един мандат“, за развитието на общината чрез инвестиции в различни сфери. На събитието присъства народният представител от БСП Иван Ченчев, Областният председател Александър Манолов, зам.кметът Васил Симеонов, секретарят на общината Албена Петрова, председателят на Общински съвет Николай Яхов и др. Специално за жителите на общината бе поднесен като подарък – концерт на трио „Тенорите“.

В началото на своето слово кметът Румен Гунински каза:

„Уважаеми съграждани,

Дойде моментът да отчета втория мандат, с който ми поверихте управлението на Община Правец преди четири години. Доверихте ми се, защото имахме амбициозни цели и защото повярвахте в модела на управление на общината от 2012 година насам.

Гласувахте за нас, защото  преценихте, че направеното в периода  2012 -2015 е градивно и правилно. 

И защото тогава-през 2015 година, представихме основни опорни точки за управление, които убедено и заедно приехме, че утвърждават приоритетите за развитие и управление на Общината“. След това кметът представи основополагащите приоритети в 4-годишния си мандат.

За Жилищен квартал „Север“  бе извърпшена подмяна на водопровода, рехабилитация на уличната мрежа, съвременни решения за улично осветление, обособяване на нови паркоместа и подобрена паркова среда.

През последните четири години са рехабилитирани 42 улици в целия град. Озеленяването, чистотата и поддръжката бяха повсеместни и се превърнаха в ежедневие.

Равнопоставеността и балансът на инвестициите бяха цел през целия мандат. В този смисъл кметът Гунински подчерта, че общинското ръководство никога не е делило града и селата, децата и възрастните. 

През мандата са завършени големи и важни проекти. Много значим сред тях е проектът за изграждане на Пречиствателната станция за отпадни води-невидим за голямата общественост, но изключително важен екологичен проект на община Правец.

Създаден бе общ устройствен план на общината, определящ бъдещето развитие, плановото застрояване, инвестиционните намерения и транспортните връзки. Малко са общините, които могат да се похвалят с това!

Започна и проектирането на нов жилищен квартал. Започна мащабен ремонт на площада, като една от целите е отново да заработи и емблематичният фонтан на града.

„И всичко се случва по план най-вече, защото имаме добра финансова дисциплина. За периода 2016 г. – 2018 г. Община Правец e без просрочени задължения и неразплатени разходи. Реализираният преходният остатък през 2018 г. в размер на 4 759 483 лв.- това е най-големият преходен остатък в историята на общината от десетилетие!“, подчерта кметът Румен Гунински.

Наличието на  финансов ресурс осигури обезпечаването на амбициозни строителни програми, даде възможност да ремонтираме всички обществени сгради, да осигурим средствата за социални дейности и всички звена. И при това без да има европейско финансиране, без да се увеличават данъците и без да се пренебрегва нито една сфера на работа! 

„Имахме добри контакти и партньорства, които донесоха на общината възможности и осигуриха средства: с Областна администрация, с Министерството на Околната среда и водите, с Министерството на регионалното развитие, с Министерството на образованието и науката, с Националното сдружение на общините; с фирми и институции“, каза още Гунински. По думите му консенсусът, който бе постигнат при работата в Общинския съвет, е правилният път, за да върви общината напред. „Казвал съм го неведнъж-когато имаме обща цел и обща кауза – добруването на хората от общината, политическите разногласия трябва да останат на заден план. В това отношение Правец е пример за диалог между местните власти“, заяви кметът Румен Гунински.

„Благодаря на всички Вас-уважаеми общински съветници, служители на общинска администрация, кметове и кметски наместници, представители на Консултативните съвети по места, членове на Обществения съвет към кмета на общината, представители на различните звена и институции – за диалога помежду ни, за общата ни грижа за развитието на Правец! Защото заедно можем. Дори когато е трудно!“, каза в заключение кметът на община Правец.

От името на гражданите и общинските съветници, председателят на Общински съвет -Правец, Николай Яхов, поздрави кмета Гунински за свършеното през мандата. „Мога да кажа, че 99% от това, което е обещал , е свършено. Всички ние сме свидетели ан това, което е направено в общината“, заяви Яхов. Той потвърди думите на Гуниски, че в местаната власт не трябва да има политически пристрастия. „Всички ние работим за една каузаж – единствено за Вас, гражданите!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *