Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Вицепремиерът Марияна Николова посети НПГ по КТС – Правец

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова посети днес Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Така тя даде старт на инициативата за повишаване на вниманието върху последиците от хакерски атаки и превенцията от тях.

„В условията на бързоразвиващата се дигитализация в глобален аспект вашите знания и умения стават все по-значими за съвременното и модерно развитие на обществото ни“, заяви вицепремиерът пред възпитаници на учебното заведение. Тя отбеляза, че хакерските пробиви в системите на институциите или на частните компании, които за мнозина са вид състезание и изява, всъщност нанасят щети под различни форми. „Използвайте натрупаните знания и умения за доброто на нашето общество и за неговия прогрес“, призова вицепремиерът и изрази увереност, че учениците на Националната професионална гимназия по компютърни технологии имат потенциал да бъдат бъдещи лидери в сектора на информационните и комуникационни технологии.

В рамките на срещата директорът на Дирекция „Планиране и управление на дейности и проекти за електронно управление“ в Държавна агенция „Електронно управление“ Иван Модев представи пред учениците електронното управление и неговото развитие. В срещата участваха също представители на Българската асоциация по киберсигурност и Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

Ростислав Петров, който е шеф на Асоциацията на етичните хакери в България и Мирослав Стефанов – председател на Асоциацията по киберсигурност, представиха пред ученици от НПГ по КТС интересни практически казуси. За най-добрите отговори двамата раздадоха и награди.

Трима възпитаници от НПГ по КТС пък ще имат възможност безплатно да завършат курс по киберсигурност.
Поздрави!

Христина Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *