Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Димитър Русинов: Трудовец трябва да се погрижи за младите хора, за да не предпочитат София и чужбина.

Според кандидата за кмет на с. Трудовец – Димитър Русинов, в последните 30 години местното самоуправление не може да удовлетвори  нуждите на младите хора. По този начин те започват да бягат от селото още в ранна възраст. Причината за това е липсата на ясна перспектива за личностно развитие в родния им край, смята кандидатът за кмет, издигнат от Коалиция „БСП за България“.

„След завършване на средното си образование, младите хора на Трудовец предпочитат да продължат висшето си образование в София, като масово след това не се завръщат обратно, търсейки реализация в големия град или в чужбина“, категоричен е Димитър Русинов.

По този повод той предлага да се преразгледат взаимоотношенията межди няколко институции –  Община Ботевград, местните работодатели, университета в Ботевград – Международното висше бизнес училище, както и останалите висши учебни заведения в страната. На територията на Трудовец функционират два големи заводи, генериращи високи приходи – „БББ“, собственост на Бутилираща Компания – Горна Баня“ ООД , „Граммер“ АД, както и всички производствени фабрики в Ботевград, които са потенциални работодатели на местното население, след завършване на тяхното образование.

Според кандидата за кмет на БСП, следва да се организират публични семинари, имащи за цел да отговорят на потребностите на местния бизнес от  квалифицирани млади специалисти, по модела на проведените вече такива, неотдавна, по инициатива на Община Ботевград.  В резултат на тях, кметството и общината след това да обобщават и анализират получената информация и заедно с представителите на местния бизнес, да подпомагат обучението на младите хора по различни специалности. Кандидатът за кмет предлага също подпомагането на обучението да бъде обвързано с договори с местните работодатели, което да има за цел  последващо постъпване на работа и бъдеща професионална реализаця.

1 коментар на “Димитър Русинов: Трудовец трябва да се погрижи за младите хора, за да не предпочитат София и чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *