Димитровден е! Честит имен ден на Димитър Русинов!

На 26 октомври православните християни почитат паметта на св. Димитър Солунски. Празникът е един от най-тачените и в народната традиция, като се свързва с представата за начало на зимата.

Имен ден днес празнува Димитър Русинов – един от внуците на фамилията на един от строителите на село Трудовец и общината – Димитър Василев -Мибо. Екипът на botevgrad.news го поздравява и му пожелава здраве и много успехи!


Свети Димитър се приема и за закрилник на строителите. Празнуват също архитектите, проектантите, строителните инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.

Димитър Солунски е роден през 3 век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, императорът (по това време на власт вече е Галерий) го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Професионален празник имат и ковачите, техниците, инженерите и металурзите. На 26 октомври празника си отбелязват градовете Сливен, Видин и Айтос.

Св. Димитър – братът на св. Георги

Димитровден, както е известен още празникът, е сред най-почитаните дни в годината и заради многото именици. В момента това е третото по популярност мъжко име в България (след Георги и Иван) и само мъжете, които го носят, са близо 120 хиляди.

Според легендата св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — „Дойде ли Димитър, идва и снегът“, гласи народната поговорка.

Имен ден днес празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *