Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОИК Ботевград заседава по казуса с отстраняването на кмета Иван Гавалюгов. Стотици гражадни са пред Общината в негова подкрепа

Общинската избирателна комисия в Ботевград започна днес в 9.30ч заседанието относно казуса по отстраняване от длъжност на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов или налагане на глоба.  Дневният ред не е обявен, поради което не е ясно колко и какви са точките по него и какво решение би трябвало да вземе ОИК.

Близо 1 000 души са се струпали пред сградата на община Ботевград в подкрепа на кмета Иван Гавалюгов. Те протестират засега по мирен начин срещу решението на ВАС, с което отменя решение на Административен съд -София област и оставя в сила решението на Комисията  за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На заседанието присъстваха представители на всички местни медии, които обаче бяха отстранени от заседанието. Мотивът на председателя Ирена Андреева бе, че в присъствието на медии членовете на ОИК са притиснати и тяхното присъствие ще навреди на решението на комисията.

Членовете на ОИК изразиха различни мнения п този въпрос. Цветолюб Савов заяви, че заседанието би трябвало да протече прозрачно и той счита, че медии трябва да присъстват.

Адв. Мария Накова призова журналистите да напусната зала „Ст.Панчев“, след което комисията да подложи на гласуване – да останат или не медиите.

Ад. Хр.Якимов също се изказа в подкрепа на присъствието на журналистите, като цитира член от Изборния кодекс, според който медиите може да присъстват на заседанията на ОИК, които са открити и за граждани. Адв. Виктор Велчев пък поиска журналистите да бъдат отстранени с полиция, тъй като те първаначално не пожелаха да напуснат. Мотивът им бе, че имат законно право да присъстват на заседанието на ОИК. След 15- минутно заседаване по въпроса, юристът Николай Николов оповести пред медиите, че те не са допуснати до заседанието и то ще протече при закрити врата. Седем членове на ОИК са гласували против присъствието на медии, а 6 са били „за“ тяхното присъствие.

В момента ОИК заседава. След края на заседанието председателят Ирена Андреевса обяви, че ще бъде проведена пресконференция, а протоколът от решението ще бъде публично оповестено.

Гражданите пред общинската администрация скандираха, че те са избрали Иван Гавалюгов за кмет и ОИК би трябвало да се съобрази и с тяхното мнение. Поради затягане на обръча от граждани пред входа, се наложи общинският съветник от ПП МИР Спасен Ценов с мегафон да смекчи напрежението. Той призова за търпение.

Очаквайте подробности!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *