Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Протестно шествие с автомобили организираха земеделци от Новачене и региона

Протестно шествие с автомобили от село Новачене до паркинга на Община Ботевград и обратно, бе организирано днес от 9.00ч от земеделски производители в ботевградския регион. По предварителен план организаторите предвиждаха гражданско неподчинение, с блокиране на главен път Е-79 София – Видин. Протестиращите обаче са били предупредени в предходните дни да не предприемат такива действия от АПИ. Забранено било и на телевизия bTV да отразява събитието. Tова съобщи за botevgrad.news главният организатор Иван Димитров, председател на ЗК „Новачене 14“ .

„Докато не ни осигурят пътя, с който да имаме достъп до земите си, ние няма да спрем. Досега протестите ни бяха организирани официално. Оттук нататък те ще бъдат неофициални. Ще продължим с гражданско неподчинение спрямо отговорните институции, докато ни чуят, защото искаме да обработваме земята си. Вашите баби и дядовци са се борили за тази земя и ако я подарите, ще бъде жалко“, заяви Иван Димитров. Той бе категоричен, че земеделските производители ще продължат с протестите, докато АПИ не начертаят пътя на чертеж, а не да говорят с празни думи.

Преди осъществяване на автомобилното шествие до Ботевград, протестиращите се бяха събрали на паркинга пред заведение „Атлантик“. На мирния протест присъстваха много млади хора, сред които и Емил Благоев от София. Той бе тук на място, заради съпричастността си към проблемите на земеделските производители. Ето какво заяви той за читателите на botevgrad. news.

„Има доста несъответствия с желанието на жителите на селото. Хората искат скоростния път да минава под Балкана, така че да не се застъпва с обработваемите земи, които са окрупнени в блоковете и да не се създават препятствия“.

Днес по-късно се очаква да бъде осъществена среща между кмета на общината Иван Гавалюгов и представители на протестиращите земеделски производители. Да припомним, че те очакват конкретни действия от АПИ за включване на път от скоростното трасе Ботевград-Мездра до земеделските им земи по повод модернизацията на пътния участък. Очаквайте информация от изхода на срещата и какви въпроси са били поставени на нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *