Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

XVI издание на Моцартовите празници в Правец започва на 21 август. Вижте програмата.

XVI издание на Моцартовите празници в Правец ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала. Събитието посреща почитателите си от 21 до 23 август.

Артистичният му директор проф. Борислава Танева си е поставила за цел да превърне Правец в притегателен център за музикална култура, който дава сцена на млади български артисти и състави и стимулира творците да създават нови произведения.

За мен “Моцарт” е висш цивилизационен символ на безспирната енергия, на бликащата инвенция, на вечната младост, на насладата и разнообразието на живота. Творчеството му е носител на новото, позитивното и светлото в изкуството. Да, Моцарт обединява всички тези непреходни ценности и ние трябва да приемем, че точно нашият фестивал е едно от малкото места за тяхното развитие в България“ – споделя тя.

Фестивалът вдига завеса на 21 август с реверанс към най-малките и техните родители. За тях премиерно ще звучи детския мюзикъл „Пепеляшка“ с участието на 50 деца от вокална група „Бон-бон“. Музиката на песните е специално написана от Борислава Танева, с която „Бон-бон“ си сътрудничат още от самото си създаване преди 25 години. Аранжиментите са на Румен Бояджиев – син – автор на музика за филми, театрална, детска музика,  балетна, камерна и симфонична музика и на Виктор Стоянов. В спектакъла участват още Струнен  квартет “КласикАрт“ и Сара Чакърова – перкусии.Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за  формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното „Имало едно време”.

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет „Филхармоника“ на 22 август в съботното матине. Произведенията са  обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор.

Струнен квартет „Филхармоника“, в чийто състав влизат водещите музиканти на Софийска филхармония Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите) ще представят интерпретации на високо ниво в изисканата зала „Правец“ на “RIU Pravets Golf & SPA Resort”.

Чаровната „първа дама“ на българския фолклор Ваня Монева ще се срещне със своите почитатели в традиционната „Среща с автограф“ в съботния следобед. Маестра Монева ще разкаже своята гледна точка за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата на сцената.

Същата вечер Моцартовият фестивал ще представи най-младия роден оркестър Drop Down Community. Тринадесетте музиканти със средна възраст 26 години  са амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на „музейно“ изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук. Кредото на Drop Down Community е, че в изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него. Ентусиазмът на младостта тук среща мъдростта на стабилната подготовка и безпрекословната любов към музиката. Drop Down Community ще направят световната премиера на „Камерна симфония“ от талантливия български композитор Румен Бояджиев-син, която е написана специално за тях и участието им на фестивала.

Съботната вечер на Моцартовите празници продължава с експериментите. Специални гости на фестивала са „Ангел Заберски трио“, които са подготвили втора част на своя много успешен проект „Малко нощна музика“. Програмата им синтезира два на пръв поглед несъвместими музикални жанра – класика и джаз. Както публиката ще усети, в пиесите, тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното – постига се убедителен нов синкретичен образ на добре познатата игра между утвърденото и новото. В своите авторски импровизации, обичаният български джазмен и композитор Ангел Заберски успява да запази оригиналните идеи и мелодии, така че те да останат лесно разпознаваеми от публиката, като в същото време, заедно със своето джаз трио, ще ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за любимците на българската публика.

 С концерта „Музика в картини“ ще завърши XVI-то издание на  Mozart Festival Pravets 2020. Изумителните гласове на певиците от хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева ще озвучат сцената на площада пред община Правец.
Началото е отредено на световната премиера на „Музикални пространства“ –  творба, поръчана и специално написана за фестивала от професионалното перо в българския фолклор Георги Андреев. Публиката ще бъде съпричастна и с още една премиера – композиторът Димитър Христов адаптира творбата „Звучи тромпет“ от Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, вдъхновен от спецификата на хор „Ваня Монева“. В хоровата фактура умело е вплетен светлият тембър на обоя, солист е Вълчан Вълчанов.


Билетите за Моцартовия фестивал на цени от 15 и 20 лева ще бъдат налични в мрежата на Ивентим от 15 юни

Всички гости на фестивала могат да се възползват и от атрактивните оферти на РИУ Правец Ризорт Голф и СПА, които можете да откриете тук: https://riupravets.bg/

ХVI Mozart Festival Pravets
21-23 август 2020

ПРЕМИЕРИТЕ

21 август, петък, 21:00
RIU Pravets Golf & SPA Resort

Пепеляшка
мюзикъл за деца (премиера)

Вокална група БОН-БОН
Режисьор:
Бисерка Колевска
Художник: Адрияна Найденова
Хореограф: Жасмина Стоянова
Музика: Борислава Танева
Аранжименти: Румен Бояджиев – син
Вокални педагози: Яна Балева, Елизабет Нешева
Продуцент:
Рози Караславова, Bon Bon Music

със специалното участие на
КласикАрт квартет и Сара Чакърова – ударни инструменти

22 август, събота, 11.00 часа   
RIU Pravets Golf & SPA Resort, зала „Правец“


СТРУНЕН КВАРТЕТ „ФИЛХАРМОНИКА”
към Софийската филхармония

Водещи музиканти на Софийската филхармония обединяват високия си професионализъм в изискана камерна формация
Павел Златаров – цигулка
Ана Иванова – цигулка
Милена Златарова – виола
Иван Лалев – виолончело
Концертът се посвещава на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен
В програмата:
Волфганг Амадеус Моцарт – Струнен квартет No.18 в ла мажор KV 464
Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет № 5 в ла мажор оп. 18  
Антонин Дворжак – „Кипариси“ за струнен квартет (премиера за България)


22 август, събота, 17.00 часа   
RIU Pravets Golf & SPA Resort


СРЕЩА С АВТОГРАФ

Вълнуваща среща и разговор за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата в живота и на сцената.
в главната роля: ВАНЯ МОНЕВА


22 август, събота, 21:00 часа   
RIU Pravets Golf & SPA Resort

DROP DOWN COMMUNITY
Най-новият камерен оркестър, създаден от млади инструменталисти,
обединени от мисията да покажат новото лице на класическата музиката.
В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ,
Румен Бояджиев-син (премиера) и Марин Големинов


22 август, събота, 22.30 часа
RIU Pravets Golf & SPA Resort, Piano Bar
 

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО
Ангел Заберски – пиано
Борис Таслев – контрабас
Стоян Янкулов – Стунджи – барабани

Малко нощна музика II

авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.

23 август, неделя, 21:00 часа Площад Правец
Песенни картини с хор „Ваня Монева“

Наред с изпълненията на едни от най-емблематичните и любими български народни песни – шедьоври, обработени от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов ще прозвучат и специално написаните за фестивала произведения от Георги Андреев и Димитър Христов.
Диригент: Ваня Монева
със специалното участие наQuarto Quartetи Вълчан Вълчанов – обой 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *