Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Младите скейтбордисти на Ботевград обсъдиха с кмета Гавалюгов съоръженията за бъдещата скейт-зона

Обществено обсъждане на изграждането на скейт зона в Градския парк на Ботевград, се състоя днес от 18.00ч в зала „Хр. Ботев“ на общинската администрация. Малки и големи скейтбордисти обсъдиха с кмета Иван Гавалюгов съоръженията, които те биха използвали. Преди това кметът представи на тяхното внимание няколко варианта на съоръженията на фирма “Tip Tap”, която има каталог с 96 страници.

Площадката вече е изградена, тя е с размери 15/25 м и е с около 400 кв.м площ. На нея ще бъде монтирано видеонаблюдение и ще има охрана. Площадката се намира вляво срещу входа на градския стадион „Христо Ботев“. Общата стойност на скейт зоната ще възлезе на сума от 100 до 150 хил.лв, съобщи кметът Гавалюгов. По думите му ще бъде необходимо изграждането на шумова завеса от дървесна растителност, тъй като в близост по ул.“Г.Раковски“ са разположени жилищни блокове. Северно от скейт зоната ще бъдат монтирани фитнес уреди на открито.

Един от въпросите, които зададоха момчетата, бе колко време ще отнеме монтажът на съоръженията за скейтборд. Кметът Иван Гавалюгов заяви, че не повече от 5 дни ще са необходими, но доставката ще отнеме от 2 до 3 седмици. Паралелно с това ще се проведат и процедури по избор на доставчик. Зоната ще заработи в края на месец октомври или началото на ноември 2020г.

В хода на дискусията стана ясно, че скейт зоната трябва да разполага задължително със съоръжения, като „пирамида“, която е любимо съоръжение на скейбордистите, халф-пайп (рампа) и фън бокс.

Скейтбордистите изказаха благодарност на кмета Иван Гавалюгов за реализацията на зоната.

31-годишният Мартин Бонов, един от първите скейтбордисти в Ботевград заяви, че това желание за скейт площадка, датира от 15 години. Според него безопасността на уредите трябва да е приоритет при избора им. Кметът насрочи нова среща до 10 дни, която ще се проведе на място. До тогава конфигурации на съоръжения за скейт ще бъдат качени на сайта на общината и те самите ще могат да си изберат най-подходящите, според изискванията им.

Кристиян Димитров , който се занимава сериозно от няколко години е привлякъл деца, които днес присъстваха на срещата с кмета. Той също не скри удовлетвореността си от реализацията на скейт зона, тъй като доскоро децата тренираха на площадката с трите паметника на Мемориалния комплекс. Мястото обаче не е подходящо за този вид спорт.

На срещата присъстваха и трима общински съветници.

Малко история:

Първият скейтборд е направен 1930-те години в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът (от който се правят колелцата в наши дни) и за това е бил много опасен поради лошо сцепление и е вдигал много шум. Когато е минавал по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми. От 1930-те до 1960-те години е било забранено да се кара скейтборд. През 1960-те години отново е нашумял сред младите и е започнало масовото му производство.

https://drive.google.com/file/d/1injas2MQZX69W-ARmXO0gmi051wVJpeC/view?usp=drive_web
https://drive.google.com/file/d/1q2FTd8WE1Hwe8ZqYquZuP27usJDli80Z/view?usp=drive_web
https://drive.google.com/file/d/1gE5DJQXOZHdWxr-pXURBvDNp2SSL6INB/view?usp=drive_web

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *