Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Директорът на Исторически музей-Ботевград Рени Лазарова обяви дарителите на музея

В днешния тържествен ден, като част от програмата на общината, се състоя празничен концерт пред сградата на Исторически музей-Ботевград. След своето слово директорът на музея Рени Лазарова връчи почетни свидетелства нандарителите през 2019-2020г .

„Уважаеми жители и гости на Община Ботевград,

Месец септември има особен характер и въплъщава в себе си динамика и емоции приличащи сякаш на едно ново начало. Месец наситен с културни, образователни и спортни събития, много паметни и възпоменателни дати. Не случайно той е избран преди повече от половин век за месец на европейското културно наследство.

За първи път „Дните на наследството“ са организирани във Франция през1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Няколко години по-късно  те са подкрепени от Съвета на Европа и от Европейския съюз,  и се провеждат всеки трети събота и неделя на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

Дните са важен момент, по време на който широката общественост има възможността да посети много музеи и архитектурни комплекси, да съпреживее различни събития, свързани с културата и изкуството.

Затвърждаването на този общ Европейски форум е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа.

По традиция, в дните на културното наследство, Исторически музей-Ботевград отдава своята признателност на хората, без които нито един музей не би могъл да се организира и функционира пълноценно. Нашите дарители. Хората, които ни имат доверие, припознават и уважават дейността на нашите научни и културни институции. Хората, които разбират мисията на културата във всичките и аспекти. Тази култура, която отразява икономическите и социални основи, на които се гради нашето общество,  както и предаването на идеи и ценности, присъщи на всяка човешка стъпка в пространството и времето.

Позволявам си да споделя с огромно задоволство, че въпреки ограничаването достъпа до културни институти по време на изолацията с цел ограничаване разпространението на Ковид 19,  тази година фондът на Исторически музей-Ботевгарад, се обогати със стотици вещи и документи, имащи стойност на движими културни ценности от нашия край. Благодарим Ви!

Емблематичен за българската литература и култура, Чудомир на времето съставя един Апел! Който е валиден и до днес, а именно…

“Поне през седмицата на музеите и паметниците на културата не си палете печките със старопечатни книги и ценни архиви и не ги продавайте на килограм по 20 ст. на „Отпадъци“!

Не давайте редки златни монети на зъболекарите за коронки и на златарите частници за пръстени, защото ще ви ги направят съвсем от друго нещо, а монетите ще продадат скъпо на някой музей!

Не се подписвайте с ножчета върху историческите паметници — не виждате ли, че не е останало вече свободно място!

Не правете кирпичи от пръстта на гробните могили! Не вадете камъните от старите крепости! Не трошете мраморните колони и капители на големите ни исторически селища, за да си правите от тях вар!

Не връзвайте магаретата си по оградите на паметниците, издигнати за народните борци!

Деца, не замеряйте с камъни статуите и бюстовете и не се мъчете да улучите носовете им! Малко ли видове друг спорт има в днешни времена.

Селяни, ако случайно изкопаете или изорете някое старо „гърне“ и се окаже празно, от яд не го пухкайте в земята, а го отнесете в близкия музей, където ще получите добро възнаграждение!

Директори и главни учители, потърсете забравените из архивите ви летописни книги на поверените ви училища и старателно ги попълнете, защото ще има скоро специална ревизия за това.

Дараци и чепкала, не унищожавайте хубавите наши народни шевици, докато се наканим да ги приберем в музеите!

Иманяри, вие, които прекопахте Стара планина от Емине до Ком, за да търсите легендарните девет катъра злато на Вълчан войвода, ако със същото усърдие бяхте копали в кооперативните блокове, по-лесно щяхте да забогатеете.

Бояджии, не цапайте с блажни бои прекрасните ни стари дърворезби, по иконостаси, тавани, врати и пр. с цел да ги разхубавявате.

Граждани, посетете музея във вашия град! Той не е отворен само за екскурзианти и гости.

Като отивате в художествените галерии, не си допирайте носовете до картините, а ги гледайте от разстояние и не пипайте с ръце статуите, че те не могат като вас да ходят всяка година на баня!

С голямо вълнение директорът на музея обяви имената на дарителите и им връчи почетни свидетстлства. Това са:

  1. Бойка Иванова
  2. Виолета Йоскова
  3. д-р Владка Вълчева
  4. Володя Казаков
  5. Георги Паунов – старши
  6. Георги Паунов – младши
  7. Иван Райчинов
  8. Иванка Иванова
  9. д-р Илин Черняшки
  10. Илия Хаджийски
  11. Йорданка Николова
  12. Милко Влайков
  13. Мирослав Йорданов
  14. Незабравка Първанова

14. Николай Стоянов

15. Николина Вековска

16. Цветелин Велчев

От името на екипът на Исторически музей-Ботевград, още веднъж изказвам дълбока и искрена благодарност! Скъпи приятели за мен е удоволствие да ви поканя след края на концерта да разгледате тазгодишната изложба, посветена на дарителството”… след като чуха Чудомир…”

Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *